23 ianuarie 2018

FMI previzioneaza accelerarea economiei mondiale in 2018

Fondul Monetar International (FMI) a actualizat prognozele macroeconomice pe termen mediu (orizontul 2018-2019), acestea fiind publicate in Raportul intitulat “Brighter Prospects, Optimistic Markets, Challenges Ahead”.

In cadrul acestei analize institutia financiara internationala noteaza accelerarea ritmului de crestere economica in plan global (peste estimarile realizate in toamna 2017), pe fondul dinamizarii investitiilor productive in tarile dezvoltate, cu impact de propagare pentru statele emergente si in dezvoltare. Totodata, FMI noteaza o ameliorare a procesului de sincronizare a ciclurilor economice in plan global catre cel mai bun ritm din ultimii sapte ani.

De asemenea, specialistii FMI evidentiaza accelerarea fluxurilor comerciale internationale, majorarea cotatiilor internationale la titei si consolidarea climatului pozitiv din pietele financiare globale.  

Conform scenariului macroeconomic central actualizat de catre expertii FMI ritmul de crestere economica in plan global va accelera de la 3.7% in 2017 la 3.9% in 2018 si 2019 (cel mai ridicat nivel din 2011).

Pe de o parte, FMI a majorat prognozele pentru dinamica anuala a PIB-ului din statele dezvoltate (la 2.3% in 2018, respectiv 2.2% in 2019), pe fondul implementarii reformei fiscale in Statele Unite si evolutiilor pozitive (peste estimari) din Zona Euro din perioada recenta.

Astfel, economia SUA ar putea creste cu ritmuri anuale de 2.7% in 2018 si 2.5% in 2019, dupa un avans cu 2.3% din 2017, intr-o evolutie influentata si de reducerea taxelor (care ar putea genera un impact cumulat de 1.2 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB pâna in 2020, conform estimarilor FMI).

Totodata, pentru Zona Euro FMI previzioneaza dinamici anuale de 2.2% in 2018 si 2% in 2019. Cu alte cuvinte, regiunea va initia un proces de decelerare, in convergenta catre potential, dupa ce in 2017 a inregistrat cel mai ridicat ritm de crestere din 2007 (2.4%). 

Pe de alta parte, FMI a mentinut prognozele privind dinamica anuala a PIB-ului la 4.9% in 2018, respectiv 5% in 2019, in accelerare de la 4.7% in 2017.

In ceea ce priveste factorii de risc pentru acest scenariu central expertii FMI subliniaza: climatul din pietele financiare internationale; dinamica datoriilor; tensiunile geo-politice; adoptarea de politici protectioniste.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).