16 iulie 2015

Grecia ramane in Zona Euro

Parlamentul elen a aprobat planul de reforme necesare pentru ca Grecia sa incheie un nou acord de finantare internationala (al treilea din ultimii cinci ani) si sa ramana in Zona Euro.

Premierul elen s-a angajat sa implementeze reforme structurale la Summit-ul Uniunii Europene de la Bruxelles din 12-13 iulie pentru a putea ajunge la un acord de finantare internationala de 86 miliarde EUR, intr-un moment in care Grecia se afla in faliment (din 29 iunie sistemul financiar-bancar este inchis si s-au introdus limite in ceea ce priveste circulatia capitalurilor, iar pe 30 iunie statul elen nu a platit transele scadente catre FMI).

Printre masurile votate de Parlamentul Greciei se mentioneaza: reforme in domeniul pensiilor, fiscalitatii, Codului Civil, asigurarea independentei Institutului de Statistica (Elstat), introducerea de taieri automate de cheltuieli publice in perioadele in care nu se respecta tintele de deficit bugetar. Nu in ultimul rand, Grecia s-a angajat sa constituie un fond de active ale statului (in valoare de 50 miliarde EUR) in Luxemburg, sumele obtinute din capitalizarea acestuia urmand sa fie folosite pentru recapitalizarea bancilor, rambursarea datoriei publice si noi investitii.

Se poate spune ca deciziile recente ale Summit-ului Uniunii Europene si votul Parlamentului elen reprezinta o noua victorie a procesului de integrare economica si monetara in Europa.

Practic, Uniunea Europeana si Zona Euro sunt proiecte politice, de anvergura strategica, care s-au consolidat in timp tocmai ca raspuns la crizele prin care au trecut. Altfel spus, o dezintegrare a acestora nu este posibila decat tot pe baza unei decizii politice, aspect putin probabil pe termen scurt, data fiind si conjunctura geo-politica. Totodata, mentionam faptul ca apartenenta la Uniunea Europeana/Zona Euro nu presupune doar drepturi ci si obligatii. Un Stat membru nu poate evita la infinit reformele, iar o iesire din aceste mecanisme poate conduce la izolare de restul lumii, crize economice, politice, sociale.

Datoria publica a Greciei

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).