27 mai 2015

Iluzia monetara

În discursul susținut la o Conferință organizată la BNR Guvernatorul a subliniat importanța luării în considerare în deciziile de investiții și consum a dimensiunii reale a variabilelor macroeconomice (rezultată prin extragerea impactului inflaționist din indicatorii economici nominali). Eliminarea iluziei monetare poate contribui la o alocare mai eficientă a resurselor.

În acest context, dl. Isărescu a atras atenția cu privire la evoluția din ultimii ani a nivelului ratei reale de dobândă la depozite, dar și a nivelului net al rezervelor băncii centrale, sau a nivelului datoriei publice nete.

După cum se poate nota în graficul de mai jos, în prezent ratele reale de dobândă se situează în teritoriu pozitiv, atât la creditele, dar și la depozitele noi în lei.

Având în vedere perspectiva ca inflația să persiste la un nivel redus în trimestrele următoare (sub limita inferioară a intervalului de inflație țintă al BNR (centrat în 2.5%)) considerăm că este ridicată probabilitatea ca banca centrală să reducă din nou rata de dobândă de referință, la 1.5% în a doua jumătate a anului curent. O asemenea reducere ar menține ratele reale de dobândă în teritoriu pozitiv și, la un nivel, peste cel consemnat în țările Uniunii Europene.

 

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).