24 februarie 2020

Impact marginal al epidemiei corona virus asupra evolutiei economiei mondiale in 2020

Declansat in China la finalul anului trecut noul virus corona (COVID19) s-a tranformat in epidemie in ianuarie, o serie de tari fiind afectate in prezent (cel mai recent Italia).

Conform datelor Bloomberg numarul cazurilor confirmate pâna la acest moment se situeaza la aproximativ 80,000.

Considerata de unii investitori o “lebada neagra” epidemia ocupa un loc fruntas in cadrul evenimentelor care ar putea influenta comportamentul economic la nivel mondial in perioada urmatoare. 

Subliniem insa faptul ca rata deceselor (numarul de decese raportat la cazurile confirmate) este redusa (in medie 2.5% din 21 ianuarie pâna in prezent). Totodata, rata vindecarilor s-a ameliorat semnificativ in ultima perioada, depasind pragul de 30%.

Cele mai recente estimari ale Fondului Monetar International (FMI) indica un impact tranzitoriu al acestei epidemii asupra evolutiei economiei mondiale in 2020 (diminuarea ritmului anual de crestere economica cu 0.1 puncte procentuale la 3.2%). De altfel, indicatorii de incredere din principalele blocuri economice ale lumii au evoluat mixt in perioada recenta.

China (a doua economie a lumii) va fi cea mai afectata de aceasta epidemie, expertii FMI reducând prognoza pentru dinamica anuala a PIB din 2020 cu 0.4 puncte procentuale la 5.6% an/an.

In incheiere subliniem faptul ca analizele socurilor naturale adverse de-a lungul timpului au demonstrat ca ritmul de crestere economica pe termen mediu post-soc este in general superior celui inregistrat in absenta socului. Principala explicatie consta in implementarea de masuri la nivel national, regional si mondial pentru contracararea si evitarea pe viitor a incidentei socurilor. Spre exemplu, Comisia Europeana a anuntat astazi lansarea unui nou program de sustinere a eforturilor de contracarare a noului virus corona in valoare de 232 milioane EUR.


Graficul 1. Previziuni pentru dinamica PIB (%, an/an)

 

Sursa: Fondul Monetar Internațional (FMI)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).