11 mai 2016

Importurile de bunuri la maxime istorice in martie

Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) exporturile de bunuri au crescut cu 2.4% an/an, la 4.9 miliarde EUR in martie. Se noteaza majorarea vanzarilor catre tarile UE cu 4.3% an/an (la 3.7 miliarde EUR), evolutie influentata si de procesul de relansare economica europeana. Pe de alta parte, exporturile catre tarile extra-comunitare au scazut cu 3% an/an, la 1.2 miliarde EUR.

Importurile de bunuri au prezentat o dinamica anuala de 5% in martie, la 5.9 miliarde EUR (un nou nivel maxim istoric), evolutie determinata de accelerarea cererii interne, sub influenta mix-ului relaxat de politici economice. Componenta comunitara a urcat cu 7.6% an/an, la 4.6 miliarde EUR, contrabalansand declinul componentei extra-comunitare cu 3.3% an/an, la 1.3 miliarde EUR.

Prin urmare, in trimestrul I exporturile de bunuri au urcat cu 3.5% an/an, la 13.8 miliarde EUR, dinamica sustinuta si de deprecierea cursului real efectiv al monedei nationale (cu un ritm mediu anual de 5.8% pe parcursul ultimelor 12 luni). Componenta comunitara a crescut cu 6.1% an/an, la 10.5 miliarde EUR, in timp ce exporturile extra-comunitare au scazut cu 4% an/an, la 3.3 miliarde EUR.

Importurile de bunuri s-au majorat cu un ritm mai puternic in T1, 7.1% an/an, la 15.8 miliarde EUR, evolutie sustinuta de momentul favorabil din sfera cererii interne. Importurile din tarile UE au crescut cu 8.8% an/an, la 12.3 miliarde EUR, iar importurile extra-comunitare au urcat cu 1.6% an/an, la 3.5 miliarde EUR.

Astfel, balanta comerciala cu bunuri a inregistrat un deficit de 2 miliarde EUR in T1 2016, in intensificare cu 42.8% an/an. Din schimburile comerciale cu bunuri derulate cu tarile UE s-a inregistrat un deficit de 1.8 miliarde EUR, in adancire cu 28.2% an/an. Pe relatiile comerciale cu bunuri cu tarile din afara UE a rezultat un deficit de 159.8 milioane EUR (fata de excedentul de 32 milioane EUR din T1 2015).

Pe termen mediu ne asteptam la continuarea tendintei de intensificare a deficitului balantei comerciale, pe fondul previziunilor de crestere a importurilor cu un ritm mai puternic decat exporturile.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).