03 februarie 2017

In 2016 consumul privat a inregistrat cea mai buna dinamica din 2008

Astazi Institutul National de Statistica (INS) a comunicat datele privind evolutia din luna decembrie 2016 a volumului vanzarilor din comertul cu amanuntul (barometru pentru consumul privat, principala componenta a PIB).

Statisticile indica ajustarea volumului vanzarilor din comertul cu amanuntul cu un ritm lunar de 0.1% in decembrie. Evolutia a fost determinata de declinul vanzarilor de bunuri alimentare cu 2.1% luna/luna.

Pe de alta parte, vanzarile de bunuri ne-alimentare si cele de carburanti au crescut cu dinamici lunare de 0.5%, respectiv 4.2%.

Raportat la decembrie 2015 volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a urcat cu 7.2%, cea mai redusa dinamica anuala din mai 2015, luna de dinainte de intrarea in vigoare a reducerii cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9%).

Aceasta evolutie a fost determinata de disiparea impactului acestei reduceri, vanzarile de bunuri alimentare scazand cu 0.4% an/an.

Pe de alta parte, vanzarile de carburanti si de bunuri ne-alimentare au urcat cu 8.5% an/an, respectiv cu 13.8% an/an in decembrie 2016.

Astfel, anul trecut volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a crescut cu 13.5% an/an, cea mai buna dinamica din 2008, evolutie sustinuta de o serie de factori:

  1. Cresterea veniturilor populatiei;
  2. Reducerea cotelor TVA;
  3. Ratele scazute de dobanda si dinamizarea creditarii in RON;
  4. Declinul cotatiilor internationale la titei;
  5. Extinderea retelelor de supermarket-uri.

Vanzarile de bunuri alimentare au crescut cu 13.7% an/an, iar cele de produse ne-alimentare s-au majorat cu 15.2% an/an. Nu in ultimul rand, vanzarile de carburanti au accelerat la 10.2% an/an.

Pe termen mediu ne asteptam la decelerarea dinamicii anuale a consumului privat, pe fondul perspectivelor de majorare a costurilor de finantare si de consolidare la un nivel ridicat a ratei de economisire la nivelul populatiei (pe masura acumularii de provocari externe si interne). In scenariul central BT consumul privat ar putea creste cu ritmuri medii anuale de 5% in 2017, 4.7% in 2018, respectiv 4.4% in 2019.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).