16 februarie 2017

In 2016 industria a inregistrat cea mai slaba performanta din 2009

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea productiei industriale pentru a doua luna consecutiv in decembrie, cu un ritm lunar de 1.6% (cea mai buna dinamica din iunie).

Industria prelucratoare a consemnat un avans de 0.4% luna/luna, evolutie influentata de ameliorarea indicatorilor din plan global.

De asemenea, dinamica lunara a productiei de energie a accelerat de la 0.4% in noiembrie la 1.3% in decembrie.

Nu in ultimul rand, ramura extractiva a consemnat o crestere a productiei cu 1.4% luna/luna, pe fondul consolidarii cotatiilor internationale la titei si alte materii prime.

Comparativ cu decembrie 2015 industria a urcat cu 3.6% (in decelerare de la 5.4% an/an in noiembrie), notandu-se majorarea productiei de energie cu 6.7% (cel mai bun ritm din vara anului 2015). Totodata, ramura prelucratoare a crescut cu 3.7% an/an.

Pe de alta parte, industria extractiva a scazut cu 8.3% an/an in ultima luna din 2016.

Astfel, anul trecut industria interna a consemnat o crestere a productiei cu 1.7%, cea mai slaba evolutie din 2009 (perioada primului val al Marii Recesiuni).

Se noteaza majorarea productiei in industria prelucratoare cu 2.6% an/an.

Pe de alta parte, ramurile energie si extractiva au scazut cu ritmuri an/an de 1.1%, respectiv 15.8% in 2016, pe fondul problemelor structurale cu care s-au confruntat recent.

Din analiza pe marile grupe industriale se observa decelerarea productiei de bunuri de capital (de la 4.2% an/an in 2015 la 2.3% an/an in 2016), evolutie care confirma temperarea investitiilor productive.

Productia de bunuri de folosinta indelungata a crescut cu 9.4% an/an (ritm in decelerare de la 11.5% an/an in 2015, data fiind disiparea impactului reducerii cotelor TVA).

Productia de bunuri intermediare a accelerat marginal (de la 2.3% an/an in 2015 la 2.6% an/an in 2016), iar ritmul de declin din industria bunurilor de uz curent s-a atenuat de la 0.9% an/an in 2015 la 0.7% an/an in 2016. 

Ramurile industriei cu cele mai bune ritmuri de crestere ale productiei in 2016 au fost: produse de cocserie (8.1% an/an), hartia si produsele din hartie (8.3% an/an), alte produse din minerale nemetalice (8.6% an/an), autovehicule de transport, remorci, semiremorci (9.3% an/an) si echipamente electrice (13.7% an/an).

In scenariul macroeconomic central BT previzionam consolidarea productiei industriale (ritm anual peste potential) in perioada urmatoare, pe fondul continuarii ciclului economic post-criza in Zona Euro, stabilizarii din pietele internationale de materii prime si climatului meteorologic din debutul anului.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).