31 ianuarie 2018

In 2017 rata medie anuala a somajului a scazut la 5%

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) astazi indica continuarea tendintei de ameliorare a climatului din piata fortei de munca la final de 2017, pe fondul ciclului investitional, migratiei populatiei active si diminuarii economiei informale.

Numarul de someri (15-74 ani) a scazut cu 1.9% luna/luna si cu 11.9% an/an la 434.6 mii in decembrie, cel mai redus nivel din anii 1990. Astfel, in 2017 numarul somerilor s-a redus in medie cu 13.8% an/an.

Rata somajului s-a diminuat de la 4.7% in noiembrie la 4.6% in decembrie (nivelul minim din ultimele decenii), cu urmatoarea compozitie: 5.4% la barbati si 3.6% la femei.

Rata medie anuala a somajului s-a redus cu 0.9 puncte procentuale an/an la 5% in 2017 (cel mai redus nivel din prima jumatate a anilor 1990): 5.7% la barbati, 4% la femei.

Pe parcursul ultimelor luni climatul din piata fortei de munca a fost influentat de forte contradictorii. Pe de o parte, redinamizarea investitiilor productive, migratia populatiei active si reducerea economiei informale au contribuit la cresterea numarului de salariati (4.9 milioane – cel mai ridicat nivel din ultimele decenii). Pe de alta parte, majorarea costurilor salariale, deficitul de forta de munca, initierea unei tendinte ascendente la nivelul costurilor de finantare si acumularea de tensiuni si incertitudini in economie au influentat planurile investitionale si procesul de creare de noi locuri de munca.

Conform scenariului macroeconomic central climatul pozitiv din piata fortei de munca se va consolida in trimestrele urmatoare, pe fondul perspectivelor de continuare a ciclului investitional post-criza. Ne asteptam la scaderea componentei structurale a ratei somajului de la 5.1% in 2017 la 4.7% in 2018 si 2019.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).