30 ianuarie 2020

In 2019 rata medie a somajului a scazut la 3.9%, minimul din 1991

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) la finalul lunii ianuarie indica scaderea numarului de someri cu un ritm lunar de 3.3% la 353.9 mii in decembrie, cel mai redus nivel din august.

In dinamica an/an numarul somerilor s-a diminuat cu 1.3% in decembrie si cu 6% in 2019, dat fiind ca redinamizarea investitiilor productive (cel mai bun ritm din 2008) si migratia populatiei active au contrabalansat presiunile din sfera costurilor salariale.

Rata somajului a scazut de la 4% in noiembrie la 3.9% in decembrie, cel mai redus nivel din luna iunie.

Evolutia a fost determinata, in principal, de declinul ratei somajului la barbati de la 4.4% in noiembrie la 4.2% in decembrie, minimul din iunie.

Totodata, rata somajului la femei s-a redus de la 3.5% in noiembrie la 3.4% in decembrie, nivelul minim din decembrie 2018.

Prin urmare, in 2019 rata medie anuala a somajului s-a situat la 3.9%, in diminuare cu 0.3 puncte procentuale an/an si, totodata, cel mai redus nivel din 1991.

Se evidentiaza diminuarea ratei medii anuale a somajului la barbati cu 0.4 puncte procentuale an/an la 4.3%, evolutie determinata de majorarea investitiilor in sectorul constructiilor (intensiv in capital si forta de munca).

Rata medie anuala a somajului la femei s-a mentinut la 3.5% in 2019.

Subliniem insa faptul ca rata somajului s-a pozitionat peste nivelul componentei structurale pentru a sasea luna consecutiv in decembrie, evolutie care confirma maturitatea ciclului economic post-criza.

Conform scenariului macroeconomic central BT rata somajului ar putea inregistra un nivel mediu anual de 4.1% in intervalul 2020-2022.

 

Graficul 1. Evolutia ratei somajului (%)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS)

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).