04 martie 2020

In ianuarie comertul cu amanuntul a crescut cu 11.1% an/an, cel mai bun ritm din ultimii doi ani

Datele publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica accelerarea vanzarilor din comertul cu amanuntul (barometru pentru consumul privat, principala componenta a PIB) in luna ianuarie.

Evolutia a fost determinata de climatul pozitiv din piata fortei de munca si din piata creditului, dar si de eliminarea accizei suplimentare la carburanti.

Volumul comertului cu amanuntul a crescut cu 3.5% luna/luna in ianuarie, in accelerare de la 0.8% luna/luna in decembrie.

Vanzarile de carburanti in magazine specializate au urcat cu o dinamica lunara de 10.2%, evolutie sustinuta de eliminarea accizei suplimentare de la 1 ianuarie.

De asemenea, ritmurile lunare ale vanzarilor de bunuri alimentare/bauturi/tutun si de produse nealimentare au accelerat 1.5%, respectiv 3.6% in ianuarie.

Dinamica anuala a comertului cu amanuntul a accelerat de la 9.3% in decembrie la 11.1% in ianuarie (maximul din ianuarie 2018).

Evolutia a fost determinata, in principal, de accelerarea componentei carburanti (de la 5.1% an/an in decembrie la 11.9% an/an in ianuarie, maximul din august), in contextul climatului pozitiv din sfera cererii interne si eliminarii accizei suplimentare.

Vanzarile de marfuri alimentare/bauturi/tutun au crescut cu 10.6% an/an in ianuarie (cel mai bun ritm din martie 2018), iar vanzarile de produse nealimentare au accelerat la 11.2% an/an in ianuarie (maximul din martie 2019), evolutie sustinuta de majorarea venitului real disponibil al populatiei si climatul pozitiv din piata creditului.

Volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a evoluat peste potential pentru a cincea luna consecutiv in ianuarie.

Previzionam cresterea consumului privat cu un ritm mediu anual de 4.8% in intervalul 2020-2022, in decelerare comparativ cu dinamica din perioada 2015-2019, pe fondul perspectivelor de rebalansare a politicii economice interne.

 

Graficul 1. Comertul cu amanuntul vs. salariul mediu net real

Comerțul cu amănuntul vs. salariul mediu net real

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).