02 martie 2016

In ianuarie rata somajului a scazut la 6.5%, minimul din 2009

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica scaderea numarului de someri (15-74 ani) cu 1.9% luna/luna (respectiv cu 4.2% an/an) la 604 mii in ianuarie anul curent (minimul din primavara anului 2009).

Prin urmare, rata somajului s-a redus de la 6.7% in decembrie 2015 la 6.5% in ianuarie 2016 (nivelul minim din vara anului 2009).

Raportat la ianuarie 2015 rata somajului a scazut cu 0.7 puncte procentuale, notandu-se declinul componentei masculine (cu 0.8 puncte procentuale, la 7.1%, minimul din prima parte a anului 2009). Rata somajului la femei s-a redus cu 0.4 puncte procentuale an/an, la 5.8%.

Evolutia favorabila a climatului din piata fortei de munca in luna ianuarie (in linie cu scenariul macroeconomic central elaborat de Banca Transilvania) a fost determinata de redinamizarea investitiilor productive in economie, proces sustinut de o serie de factori: reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016; scaderea costurilor de finantare spre minime istorice si relansarea pietei creditului; majorarea salariilor; consolidarea relansarii economice europene.

Pe termen mediu ne asteptam la continuarea tendintei de ameliorare din piata fortei de munca. In scenariul macroeconomic central previzionam scaderea ratei medii anuale a somajului de la 6.8% in 2015 la 6.3% in 2016, 6.1% in 2017 si 5.8% in 2018.

In incheiere mentionam factorii care vor influenta dinamica pietei fortei de munca in trimestrele urmatoare: evolutia investitiilor productive in economie; evolutia binomului salarii/productivitate; procesul de fiscalizare activa si ritmul reformelor structurale in economie.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).