29 iulie 2015

In iunie volumul creditelor noi a atins maximul din 2010

Statisticile comunicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica cresterea volumului creditelor noi cu 3.5% luna/luna (respectiv, cu 28.1% an/an) in iunie, la 6.9 miliarde RON, nivelul maxim de la finalul anului 2010.

Aceasta evolutie a fost determinata de dinamica creditului acordat in moneda nationala: avans cu 6.4% luna/luna (respectiv, cu 48% an/an), la 5.4 miliarde RON – nivel maxim istoric.

Dinamica recenta a creditelor noi confirma faptul ca economia interna si sectorul financiar-bancar au depasit valurile crizei economico-financiare si au intrat intr-un nou ciclu. Aceasta evolutie a fost influentata de scaderea costurilor de finantare (catre niveluri minime istorice), dar si de intensificarea concurentei (a ofertei de servicii) la nivelul sectorului bancar, dupa perioada de ajustare si restructurare.

Nu in ultimul rand, subliniem faptul ca evolutia creditului nou in perioada recenta se va resimti favorabil in economie (impact de antrenare), atat pentru consum, dar si pentru investitii.

 

 Credite noi

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).