02 februarie 2016

In SUA consumul a crescut in 2015 cu cel mai bun ritm de zece ani

Primele estimari comunicate de Departamentul Comertului din Statele Unite indica o consolidare a economiei in 2015: crestere cu 2.4% an/an, dinamica similara cu cea din 2014.

Se noteaza performanta consumului privat (principala componenta a PIB, cu o pondere de aproximativ 69%), in crestere cu 3.1% an/an, cea mai buna dinamica din 2005 (de dinainte de declansarea Marii Recesiuni). Aceasta evolutie a fost determinata de ameliorarea climatului din piata fortei de munca (in 2015 economia a generat 2.7 milioane noi locuri de munca, iar rata somajului a scazut spre minimul de la inceputul anului 2008), de cvasistagnarea preturilor de consum (influentata si de declinul cotatiilor internationale la titei) si de conditiile bune din piata creditului.

De asemenea, investitiile productive au crescut pentru al saselea an la rand in 2015, evolutie care reflecta faptul ca prima economie a lumii se afla in plin ciclu economic. Dinamica investitiilor s-a atenuat insa la 4% an/an (de la 5.3% an/an in 2014), evolutie determinata de decelerarea exporturilor si de impactul scaderii cotatiilor internationale la materii prime.

Totodata, consumul public a urcat cu 0.8% an/an in 2015, pe fondul cresterii marjei de manevra in sfera finantelor publice, dupa ajustarile fiscal-bugetare din anii anteriori (in urma carora deficitul bugetar s-a redus sub 3% din PIB).

Nu in ultimul rand, stocurile au contribuit pozitiv la evolutia economiei in 2015, cu 0.16 puncte procentuale.

Pe de alta parte, cererea externa neta s-a deteriorat in 2015 (contributie de -0.66 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB), pe fondul decelerarii exporturilor (la 1.1% an/an) si accelerarii importurilor (la 5% an/an). Aceste evolutii au fost influentate de aprecierea cursului mediu real efectiv al dolarului american (cu 11% an/an in 2015), dar si de decelerarea economiei mondiale.

Pentru trimestrele urmatoare ne asteptam la reaccelerarea economiei (dupa pierderea de turatie din ultimele saptamani). In scenariul nostru central prima economie a lumii ar putea atinge varful actualului ciclu economic in 2017 (dinamica de 2.7% an/an).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).