01 iulie 2020

Increderea in economia Romaniei in ameliorare in iunie

Conform statisticilor publicate recent de Comisia Europeana increderea in economia Romaniei a continuat sa se amelioreze in luna iunie, evolutie care exprima premise de intrare in ciclul economic post-pandemie pe termen scurt.

Indicatorul Comisiei Europene a urcat cu 8.7 puncte luna/luna la 77.2 puncte (nivelul maxim din martie) si a continuat sa se pozitioneze peste nivelul din Zona Euro (principalul partener economic), ceea ce exprima perspectiva unei relansari mai rapide a economiei interne comparativ cu ritmul economiilor din nucleul dur al Uniunii Europene.

Se evidentiaza ameliorarea increderii in constructii, sector intensiv in capital si forta de munca: indicatorul a urcat cu 12.9 puncte luna/luna la -17.9 puncte. Consideram ca aceasta evolutie a fost determinata de eliminarea graduala a restrictiilor sanitare, dar si de perspectiva persistentei costurilor reale de finantare la un nivel redus pe termen mediu.

Totodata, indicatorul de incredere in industrie a crescut cu un ritm lunar de 7.6 puncte la -9.8 puncte in iunie, situandu-se peste nivelul inregistrat in Zona Euro.

De asemenea, indicatorul de incredere in comertul cu amanuntul a urcat cu un ritm lunar de 6.6 puncte la -13.2 puncte in iunie, in timp ce indicatorul de incredere in servicii a consemnat un avans lunar de 4.7 puncte la -34.1 puncte.

Prognozam intrarea economiei interne in ciclul post-pandemie pe termen scurt (dupa punctul minim inregistrat in aprilie si trimestrul II, per ansamblu), scenariu sustinut de depasirea punctului culminant al pandemiei si de amplele masuri monetare si fiscal-bugetare implementate in ultimele luni in Romania si la nivelul Uniunii Europene.

In incheiere atragem atentia cu privire la oportunitatile deceniului pentru Romania: aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si Zona Euro.

Graficul 1. Evolutia indicatorului de incredere in economie (puncte)
Evolutia indicatorului de incredere in economie (puncte)

Sursa: Comisia Europeana

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).