30 septembrie 2020   |   Timp de citire: 3 minute

Increderea in economie a continuat sa creasca in septembrie

Conform datelor publicate de Comisia Europeana indicatorul de incredere in economia Romaniei s-a ameliorat pentru a cincea luna consecutiv in septembrie, crescand cu un ritm lunar de 2.2 puncte la 88.8 puncte (maximul din martie, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos).

Aceasta evolutie (convergenta cu cea inregistrata in Zona Euro, principalul partener economic) a fost influentata de eliminarea unor restrictii si de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice in implementare.

Se evidentiaza cresterea indicatorului de incredere in sectorul tertiar (serviciile), determinata de eliminarea unor restrictii (redeschiderea restaurantelor): majorare cu 7.7 puncte luna/luna la -12.4 puncte, cel mai ridicat nivel din martie.

Indicatorul de incredere in constructii s-a ameliorat pentru a cincea luna consecutiv in septembrie (avans cu 1.3 puncte raportat la august, la -13.1 puncte, maximul din martie), pe fondul perspectivelor de persistenta a costurilor reale de finantare la un nivel redus pe termen mediu si potentialului de dezvoltare a infrastructurii critice (mai ales in contextul programelor lansate recent de Uniunea Europeana: Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027).

Totodata, indicatorul de incredere in comertul cu amanuntul a consemnat o crestere cu un ritm lunar de 0.2 puncte la -1.6 puncte in septembrie (maximul din martie).

Pe de alta parte, indicatorul de incredere in industrie s-a deteriorat in septembrie (spre minimul din iunie).

Consideram ca ameliorarea indicatorului de incredere in economie in septembrie (luna in care am asistat la persistenta crizei sanitare si la intensificarea volatilitatii pe pietele financiare internationale) confirma intrarea in ciclul economic post-pandemie, sustinuta de resimtirea mix-ului relaxat de politici economice in implementare.


Graficul 1. Evolutia indicatorului de incredere in economie (puncte)

Evolutia indicatorului de incredere in economie (puncte) reprezentata in grafic

Sursa: Comisia Europeana, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).