28 august 2020

Increderea in economie a crescut pentru a patra luna la rand in august

Datele comunicate de Comisia Europeana astazi indica ameliorarea increderii in economia Romaniei pentru a patra luna consecutiv in august.

Convergenta cu dinamica din Zona Euro (principalul partener economic) aceasta evolutie a fost sustinuta de implementarea unui mix relaxat de politici economice fara precedent (la nivel mondial, in sfera europeana si pe plan intern) si de momentul favorabil din pietele financiare internationale.

Indicatorul de incredere in economia Romaniei calculat de Comisia Europeana a crescut cu 4.2 puncte luna/luna la 86.6 puncte in august, maximul din martie, aspect reflectat in graficul de mai jos.

Se evidentiaza ameliorarea indicatorilor de incredere la nivelul comertului cu amanuntul si in sfera serviciilor (sectorul cel mai afectat de incidenta pandemiei), intr-o evolutie determinata de imbunatatirea perceptiei de risc cu privire la criza sanitara, perspectiva continuarii procesului de majorare a venitului real disponibil al populatiei (inclusiv semnalele privind majorarea pensiilor) si nivelul redus al costurilor reale de finantare.

De asemenea, increderea in sectorul constructiilor a crescut in august (indicatorul la maximul din martie), dinamica influentata si de majorarea investitiilor publice.

Pe de alta parte, indicatorul de incredere din sfera industriei a stagnat in aceasta luna, in contextul provocarilor din sfera comertului international (inclusiv reintensificarea pandemiei pe continentul european).

Ameliorarea indicatorilor de incredere, climatul pozitiv din pietele financiare internationale, semnalele de politica economica (din SUA, Zona Euro si Romania) si eforturile pentru dezvoltarea de solutii medicale pentru contracararea crizei sanitare indica perspectiva pozitionarii economiei interne la inceputul ciclului post-pandemie.Graficul 1. Evolutia indicatorului de incredere in economie 

Evolutia indicatorului de incredere in economie exprimata in grafic

Sursa: Comisia Europeana

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).