07 ianuarie 2021   |   Timp de citire: 1 minut

Increderea in economie in ameliorare in luna decembrie

Conform Comisiei Europene increderea in economie s-a ameliorat in decembrie in Romania, evolutie determinata de optimismul indus de lansarea procesului de vaccinare si de perspectivele de persistenta a unui mix relaxat de politici economice pe termen mediu.

Indicatorul de incredere in economie a urcat cu un ritm lunar de 1.7 puncte la 84.8 puncte in ultima luna din 2020 in Romania, intr-o evolutie convergenta cu cea din Zona Euro (principalul partener economic), dupa cum se poate observa in graficul de mai jos.

Se evidentiaza ameliorarea increderii in constructii (sector intensiv in capital si forta de munca): indicatorul in crestere cu trei puncte luna/luna la -11.7 puncte. In Zona Euro indicatorul de incredere in constructii a urcat cu doar 1.4 puncte luna/luna la -7.9 puncte in decembrie.

Totodata, increderea in industrie s-a ameliorat in decembrie: indicatorul in crestere cu un ritm lunar de doua puncte la -6.1 puncte (maximul din august). In Zona Euro acest indicator s-a majorat cu un ritm lunar de 2.9 puncte la -7.2 puncte (cel mai ridicat nivel din februarie).

De asemenea, indicatorul de incredere in comertul cu amanuntul a crescut cu un punct luna/luna la -1.3 puncte in decembrie, evolutie mai buna comparativ cu cea din Zona Euro (ajustare cu 0.4 puncte luna/luna la -13.1 puncte, minimul din iulie).

Nu in ultimul rand, indicatorul de incredere in servicii a crescut cu 0.8 puncte luna/luna la -22.8 puncte in decembrie, o evolutie mai buna raportat la cea inregistrata in Zona Euro (declin pentru a treia luna la rand, cu un ritm lunar de 0.3 puncte la -17.4 puncte, minimul din iulie).


Graficul 1. Evolutia indicatorului de incredere in economie

Evolutia indicatorului de incredere in economie reprezentat in grafic

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).