28 mai 2020

Increderea in economie in ameliorare in luna mai

Datele publicate astazi de Comisia Europeana indica ameliorarea increderii in economia Romaniei in luna curenta, evolutie determinata de depasirea punctului culminant al valului pandemiei si relaxarea graduala a restrictiilor implementate (pentru contracararea crizei sanitare) in martie.

Indicatorul de incredere in economie s-a majorat cu 6.9 puncte luna/luna la 72.2 puncte si s-a situat peste nivelul din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei), dupa cum se poate nota in graficul de mai jos.

Se evidentiaza cresterea indicatorului de incredere in industrie cu 9.7 puncte luna/luna la -17.4 puncte, nivelul superior celui din Zona Euro, ceea ce confirma avantajele comparative si competitive ale ramurii secundare a economiei interne in perioada post-pandemie.

Totodata, indicatorul de incredere in constructii a urcat cu un ritm lunar de 9.3 puncte la -30.8 puncte in mai, perioada in care in Zona Euro acest indicator a continuat sa scada.

Nu in ultimul rand, indicatorul de incredere din comertul cu amanuntul a crescut cu 5.1 puncte luna/luna la -19.8 puncte in mai, situandu-se peste nivelul din Zona Euro, pe fondul perspectivelor mai bune de dezvoltare a acestui sector pe plan intern.

Ne asteptam la ameliorarea indicatorilor de incredere in lunile urmatoare si la intrarea economiei intr-un nou ciclu dupa punctul minim inregistrat in aprilie, perspectiva sustinuta de reluarea activitatilor, masurile monetare si fiscal-bugetare implementate in ultima perioada (la nivel mondial, in sfera europeana si pe plan intern), dinamica din pietele financiare internationale si cresterea puternica a increderii investitorilor din Germania (prima economie a Zonei Euro).
Consideram ca noul ciclu economic va fi caracterizat printr-o dinamica mai puternica a investitiilor productive si atragem atentia cu privire la oportunitatea aderarii la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pana la finalul acestui deceniu.


Graficul 1. Indicatorul de incredere in economie (puncte) 

Grafic Articol Blog BT Indicatorul de incredere in economie puncte

Sursa: Comisia Europeana, prelucrari BT

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).