10 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Increderea investitorilor din Zona Euro in crestere in decembrie

Statisticile publicate de Institutul Sentix din Germania indica ameliorarea semnificativa a increderii investitorilor in Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) in luna decembrie, pe fondul stirilor pozitive din sfera solutiilor medicale in dezvoltare pentru contracararea pandemiei.

Indicatorul Sentix a urcat cu 7.3 puncte luna/luna la -2.7 puncte in decembrie, nivelul maxim din luna februarie, aspect reflectat in graficul de mai jos.

Se evidentiaza ameliorarea componentei perspective de evolutie pentru urmatoarele sase luni cu un ritm lunar de 14 puncte la 29.25 puncte (cel mai ridicat nivel din aprilie 2015).

Totodata, componenta situatia curenta a urcat cu 2.1 puncte luna/luna la -30.25 puncte (maximul din martie).

Cresterea semnificativa a indicatorului Sentix in decembrie, semnalele de persistenta a unui mix relaxat de politici economice pe termen mediu, proximitatea campaniei de vaccinare si climatul pozitiv din pietele financiare internationale exprima premise favorabile pentru dinamica economiei Zonei Euro in trimestrele urmatoare.

In scenariul macroeconomic central revizuit recent Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) previzioneaza cresterea economiei regiunii cu dinamici anuale de 3.6% in 2021, respectiv 3.3% in 2022, dupa ajustarea cu 7.5% an/an din 2020 (determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent).

 

Graficul 1. Increderea investitorilor in Zona Euro (indicator Sentix)

Sursa: Institutul Sentix

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).