06 ianuarie 2017

Indicatorii de incredere au evoluat divergent in decembrie

Datele comunicate de Eurostat/Comisia Europeana indica evolutia divergenta a indicatorilor de incredere in Romania in decembrie 2016, sub influenta preocuparilor privind deciziile de politica economica pe termen scurt, dar si a decalajului dintre ritmul ridicat de crestere economica si dinamica lenta a procesului de dezvoltare.

Astfel, indicatorul agregat de incredere in economia interna s-a redus cu un ritm lunar de 0.9 puncte, la 104.1 puncte in decembrie, evolutie divergenta fata de Zona Euro (crestere cu 1.3 puncte luna/luna la 107.8 puncte – maximul din vara 2011).

Dupa cum se poate nota in graficul de mai jos, in ultimele luni indicatorul de incredere in economie a inregistrat in Romania valori inferioare fata de Zona Euro, cu toate ca economia interna a prezentat cea mai buna dinamica macro-financiara de dupa 1989. Consideram ca aceasta evolutie reflecta scepticismul privind sustenabilitatea evolutiilor recente si reflecta, totodata, decalajul dintre nivelul ridicat al cresterii economice si evolutia lenta a indicatorilor de dezvoltare pe plan intern.

Privind in sfera sectoriala in decembrie s-au inregistrat evolutii divergente (Romania vs. Zona Euro) ale indicatorilor care comensureaza increderea consumatorilor si increderea in sectorul de servicii: deteriorare pe plan intern vs. ameliorare in sfera europeana. Aceasta evolutie exprima premise de decelerare a consumului privat in Romania pe termen scurt, dupa accelerarea din 2016, influentata de mix-ul relaxat de politici economice.

Pe de alta parte, se observa evolutii convergente ale indicatorilor de incredere in industrie si in sectorul de constructii (ameliorare atat in Zona Euro, dar si in Romania) in decembrie. Aceasta evolutie indica perspective de accelerare a investitiilor productive la inceput de 2017, atat in Zona Euro, dar si in Romania.

Dinamica recenta a indicatorilor economici avansati confirma scenariul central BT pentru Romania, conform caruia investitiile productive vor accelera, iar consumul privat va decelera in 2017 (ritmuri an/an de 6.7%, respectiv 4%).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).