17 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Indicele bursier MSCI Global la maxime istorice

In prezent indicele bursier MSCI Global se tranzactioneaza la maxime istorice, evolutie influentata de o serie de factori:

  1. stirile pozitive din sfera solutiilor medicale in dezvoltare pentru contracararea pandemiei – rezultate pozitive ale vaccinurilor Pfizer & BioNTech si Moderna; 
  2. perspectivele de reintensificare a procesului de globalizare (dupa rezultatul alegerilor din SUA); 
  3. semnalele privind persistenta unui mix relaxat de politici economice in principalele blocuri economice ale lumii pe termen mediu. 

Aceste aspecte au contrabalansat intensificarea pandemiei in ultimele saptamani, in principal in SUA (peste 100 mii cazuri confirmate zilnic) si tarile Uniunii Europene.

Practic, investitorii se asteapta ca restrictiile reintroduse recent (indeosebi in Europa) sa fie de scurta durata si economia mondiala sa continue procesul de relansare post-pandemie, perspectiva sustinuta si de evolutiile favorabile din China (a doua economie a lumii).

Astfel, indicele MSCI Global a depasit pragul de 600 puncte in prezent, nivel cu peste 7% superior celui inregistrat la finalul anului 2019.

Se evidentiaza cresterea indicelui bursier S&P 500 din SUA, acesta depasind pragul de 3,600 puncte si atingand un nivel record (avans cu aproximativ 13% de la inceputul anului).

Totodata, indicele MSCI Asia Pacific a crescut cu peste 8% de la inceputul anului.

Pe de alta parte, indicele pan-european EuroStoxx 600 se tranzactioneaza in prezent la un nivel cu 6% inferior celui de la final de 2019.


Graficul 1. Evolutia indicilor bursieri

Evolutia indicilor bursieri reprezentata in grafic

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).