01 septembrie 2020

Indicii bursieri mondiali si americani la maxime istorice in luna august

In august climatul din pietele financiare internationale a continuat sa se amelioreze, dinamica influentata de evolutiile din sfera crizei sanitare (inclusiv atenuarea ritmului zilnic al cazurilor confirmate pe plan mondial si stirile privind solutiile medicale in dezvoltare), semnalele de intrare a economiei lumii in ciclul post-pandemie, informatiile companiilor listate si mix-ul relaxat fara precedent de politici economice in implementare.

Se observa diminuarea indicatorului de volatilitate pentru indicele bursier S&P 500 din SUA pentru a doua luna consecutiv in august, spre minimul din februarie.

Din punct de vedere macroeconomic s-au consemnat evolutii predominant favorabile ale indicatorilor comunicati in luna august, atat in SUA, cat si in Zona Euro si China.

Se evidentiaza cresterea comenzilor de bunuri de capital, ameliorarea indicatorilor ISM si indicatorilor imobiliari si lansarea noii strategii de politica monetara in SUA.

Totodata, economiei Chinei a continuat sa creasca in august, conform indicatorilor PMI.

Nu in ultimul rand, in Zona Euro dinamica increderii investitorilor si indicatorilor PMI exprima perspectiva pozitionarii la inceputul ciclului economic post-pandemie.

La nivelul pietei titlurilor de stat rata de dobanda pe scadenta 10 ani a crescut in luna august, atat in SUA (cu 32.5% la 0.706%), cat si in Germania (cu 13 puncte baza la -0.398%), evolutie determinata, in principal de perspectivele de accelerare a ritmului anual al PIB-ului nominal in trimestrele urmatoare.
In sfera pietei de actiuni indicele MSCI Global a urcat cu 6% la 584.9 puncte in august (avans 3.5% in 2020). Indicele MSCI pentru pietele dezvoltate s-a majorat cu 6.5% la 2,455.5 puncte (plus cu 4.1% de la inceputul anului).

Totodata, indicele MSCI pentru pietele emergente a crescut cu doar 2.1% la 1.101.5 puncte luna trecuta (declin cu 1.2% in 2020).

In SUA indicele Dow Jones a crescut cu 7.6% la 28,430.1 puncte in august (scadere cu 0.4% de la inceputul anului), iar indicele S&P 500 s-a majorat cu 7% la 3,500.3 puncte (avans cu 8.3% in 2020).

De asemenea, indicele pan-european EuroStoxx 600 a inregistrat un avans lunar de 2.9% la 366.5 puncte luna trecuta (declin cu 11.9% de la inceputul anului).

Indicele MSCI Asia Pacific a urcat cu 4.9% la 172.8 puncte in august (plus 1.2% in 2020).

Nu in ultimul rand, in Romania indicele BET a crescut cu 7.4% la 8,997.3 puncte in august (declin cu 9.8% de la inceputul anului).Graficul 1. Indicii bursieri MSCI (puncte) 

Indicii bursieri MSCI (puncte) exprimati in grafic

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).