16 februarie 2018

Industria a accelerat la 8.2% an/an in 2017

Datele publicate recent de Institutul National de Statistica (INS) confirma consolidarea climatului pozitiv din sfera industriei la finalul anului 2017, intr-o evolutie influentata de impulsul exporturilor si de dinamica consumului intern, sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice.

Productia industriala a crescut pentru a treia luna consecutiv in decembrie, cu un ritm lunar in accelerare la 3.7% (cea mai buna evolutie din vara anului 2013). Se observa cresterea componentei prelucratoare cu o dinamica lunara de 4.7%. Totodata, componentele extractiva si energie/utilitati au consemnat cresteri cu ritmuri luna/luna de 2.3%, respectiv 2.4%.

In dinamica an/an industria a crescut cu 7.9% in decembrie, in decelerare de la 8.9% in noiembrie. Productia a crescut cu 5.5% in ramura extractiva si cu 8.9% in sfera componentei prelucratoare. La polul opus, productia din ramura energie/utilitati a continuat sa scada in decembrie, cu 0.8% an/an.

In 2017 industria Romaniei a accelerat la 8.2% an/an (de la 1.7% an/an in 2016), cea mai buna dinamica din 2007.

La aceasta evolutie a contribuit indeosebi dinamizarea productiei in industria prelucratoare (de la 2.6% an/an in 2016 la 8.9% an/an in 2017, cel mai bun ritm din 2013), pe fondul impulsului exporturilor si climatului pozitiv din sfera consumului intern (sustinut de mix-ul relaxat de politici economice).

De asemenea, in ramurile energie/utilitati si extractiva productia a crescut cu dinamici an/an de 1%, respectiv 5.9% in 2017.

Din perspectiva analizei pe marile grupe industriale productia de bunuri de capital a accelerat de la 2.3% an/an in 2016 la 12.4% an/an in 2017. Totodata, productia de bunuri intermediare a consemnat un avans de 10.2% an/an in 2017, in ameliorare dupa avansul cu 2.6% an/an din 2016. Cu toate acestea, dinamica productiei de bunuri de folosinta indelungata s-a temperat de la 9.4% an/an in 2016 la 5.2% an/an in 2017, ceea ce confirma faza de maturitate din sfera consumului privat (principala componenta a PIB).

Pe termen scurt ne asteptam la consolidarea climatului favorabil din sfera industriei, pe fondul continuarii ciclului economic post-criza in Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) cu impact asupra exporturilor si perspectivelor de evolutie a consumului intern la un ritm apropiat de potential.

Cu toate acestea, subliniem faptul ca am putea asista la schimbarea de tendinta in sfera industriei Romaniei pana la finalul anului curent, pe fondul acumularii de semnale de maturitate din sfera ciclului industrial global si a perspectivelor de rebalansare a politicii economice pe plan intern (cu impact asupra costurilor de finantare).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).