12 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Industria a continuat sa creasca in septembrie

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea productiei industriale pentru a cincea luna consecutiv in septembrie, cu un ritm lunar de 1.5%.

Evolutia a fost determinata de majorarea componentei prelucratoare cu 2% luna/luna, in contextul redinamizarii comertului international si mix-ului relaxat fara precedent de politici economice.

Totodata, ramura extractiva a urcat cu 7.7% luna/luna in septembrie.

In dinamica an/an industria a scazut pentru a 16-a luna consecutiv in septembrie, dar cu un ritm in atenuare la 0.1% (cea mai buna evolutie din mai 2019).

Se observa insa cresterea industriei prelucratoare cu 0.4% an/an, determinata de relansarea comertului international si de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice.

Totodata, ramura energie & utilitati a crescut pentru a doua luna la rand in septembrie, cu 0.7% an/an.

La polul opus, componenta extractiva a scazut pentru a 17-a luna la rand in septembrie cu 8.9% an/an.

In primele noua luni din 2020 industria s-a diminuat cu 12.1% an/an, ca urmare a incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent.

Evolutia a fost determinata de scaderea ramurii prelucratoare cu 13.4% an/an, dat fiind ca incidenta crizei sanitare a constituit un soc pentru comertul international.

Componentele extractiva si energie & utilitati s-au ajustat cu 10.7% an/an, respectiv 4.7% an/an.

Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare in primele noua luni din 2020 au fost tutun (0.9% an/an), chimica (3.8% an/an) si farmaceutica (7.1% an/an).

Subliniem faptul ca se poate observa punctul de inflexiune pentru dinamica anuala a productiei industriale in septembrie, ceea ce confirma depasirea momentului critic al procesului de ajustare indus de incidenta pandemiei si intrarea intr-un nou ciclu.Graficul 1. Productia industriala (MA12, %, an/an)

Productia industriala (MA12, procente, an per an) reprezentata in grafic

 Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).