20 decembrie 2016

Industria a crescut cu 1.2% an/an in perioada ianuarie-octombrie 2016

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica ajustarea productiei industriale in octombrie (declin cu 0.7% fata de septembrie).

Evolutia a fost determinata de intensificarea gradului de prudenta in industria prelucratoare si de persistenta problemelor structurale in ramurile extractiva si energie.

Astfel, dinamica lunara a industriei prelucratoare s-a temperat la 0.4% in octombrie (de la 1.2% in septembrie), iar ramurile extractiva si energie au scazut cu ritmuri luna/luna de 1%, respectiv 0.2%.

In dinamica an/an industria a consemnat o scadere cu 0.1% in octombrie. Pe de o parte, ritmul industriei prelucratoare s-a atenuat la 0.5% (de la 4.5% in septembrie), pe fondul acumularii de provocari de politica economica (globale, europene si interne).

Pe de alta parte, productia a scazut in ramurile energie si extractiva cu ritmuri an/an de 4%, respectiv 10%, ceea ce reflecta continuarea proceselor de ajustare la problemele structurale acumulate in timp.

Analiza pe marile grupe industriale indica decelerarea productiei de bunuri de capital (de la 7% an/an in septembrie la 2.7% an/an in octombrie), expresie a cresterii gradului de prudenta in materie de investitii.

De asemenea, dinamica productiei de bunuri de folosinta indelungata s-a consolidat in octombrie (5.6% an/an), pe fondul perspectivelor de normalizare a consumului privat in România (dupa avântul puternic din semestrul I) si de continuare a climatului pozitiv la nivelul consumatorului european.

Astfel, in perioada ianuarie – octombrie 2016 industria interna a consemnat un avans de 1.2% an/an, notându-se dinamica componentei prelucratoare (2.2% an/an), determinata de majorarea exporturilor (noi maxime istorice) si de accelerarea cererii interne (pe fondul mix-ului relaxat de politici economice).

Pe de alta parte, ramurile energie si extractiva au scazut cu ritmuri an/an de 2.1% si 17.3%.

Din analiza pe marile grupe industriale se noteaza cresterea productiei de bunuri de folosinta indelungata cu 9.3% an/an, sustinuta de momentul pozitiv din sfera consumului privat (in România si UE). Componentele bunuri de capital si bunuri intermediare au crescut cu ritmuri an/an de 1.3%, respectiv 2.5%. 

Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare in perioada ianuarie-octombrie 2016 au fost: fabricarea produselor din tutun (9.1% an/an), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (11.3% an/an), respectiv fabricarea echipamentelor electrice (13.4% an/an).

Pe termen scurt previzionam redinamizarea industriei (schimbarea tendintei din decelerare in accelerare), scenariu sustinut de procesul de relansare economica europeana si de perspectiva eliminarii taxei pe constructii speciale si a accizei suplimentare la carburanti pe plan intern.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).