16 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Industria in ameliorare in Zona Euro in octombrie

Conform Eurostat productia industriala din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) a crescut pentru a sasea luna la rand in octombrie, dinamica lunara accelerand la 2.1% (maximul din iulie), cu toate ca am asistat la intensificarea crizei sanitare.

Majorarea productiei de bunuri de capital cu un ritm lunar in accelerare la 2.6% confirma intrarea industriei regiunii intr-un nou ciclu, pe fondul redinamizarii comertului international si mix-ului relaxat de politici economice in implementare in regiune.

Totodata, productia de bunuri de folosinta indelungata a crescut cu 1.5% luna/luna in octombrie.

De asemenea, productia de energie si productia de bunuri intermediare au consemnat dinamici lunare in accelerare la 1.8%, respectiv 2.1%.

Ritmul anual al industriei a persistat insa in teritoriu negativ, pentru a 24-a luna consecutiv in octombrie, dar dinamica ajustarii s-a atenuat la -3.8% (cea mai buna evolutie din februarie).

Se evidentiaza ameliorarea componentelor bunuri de capital (dinamica anuala de declin in atenuare la 8.2%), bunuri intermediare (ajustare cu un ritm in temperare la 1.3%) si energie (crestere cu 0.1% an/an, dupa scaderile din lunile anterioare).

Productia de bunuri de folosinta indelungata s-a majorat pentru a treia luna consecutiv in octombrie, dar dinamica anuala a decelerat la 0.3% (cea mai slaba evolutie din iulie), pe fondul intensificarii pandemiei si reintroducerii de restrictii.


Graficul 1. Evolutia productiei industriale in Zona Euro (MA 12, an/an)

Evolutia productiei industriale in Zona Euro (MA 12, an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Eurostat, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).