13 mai 2020

Industria in scadere cu 5.9% an/an in perioada ianuarie-martie 2020

Conform Institutului National de Statistica (INS) productia industriala a scazut cu 12.4% luna/luna in martie, pe fondul ajustarii componentei prelucratoare (ramura ancorata la comertul international) cu un ritm lunar de 14.9%.

In dinamica an/an industria s-a diminuat pentru a 10-a luna consecutiv in martie, cu un ritm in intensificare la 12.7%, ca urmare a declinului ramurii prelucratoare cu 14.4%. Componentele energie & utilitati si extractiva au scazut cu 3.7% an/an, respectiv 7.5% an/an.

Analiza pe marile grupe industriale evidentiaza diminuarea productiei de bunuri de capital cu 20.6% an/an, evolutie care reflecta declinul investitiilor in industrie in martie, in contextul restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si incertitudinilor cu privire la procesul de relansare economica post-pandemie.

Componentele bunuri intermediare, bunuri de uz curent si bunuri de folosinta indelungata s-au redus cu dinamici an/an de 10.4%, 10.6%, respectiv 11.8% in martie.

Astfel, in trimestrul I industria a scazut cu 5.9% an/an, in contextul declinului ramurii prelucratoare cu 6.3% an/an. Componentele extractiva si energie & utilitati s-au redus cu ritmuri anuale de 3.8%, respectiv 4.8% in trimestrul I.

Analiza pe marile grupe industriale evidentiaza scaderea productiei de bunuri de capital cu 10.1% an/an, aspect care confirma finalul ciclului post-criza.
Totodata, componentele bunuri de folosinta indelungata, bunuri intermediare si bunuri de uz curent s-au diminuat in T1 cu dinamici an/an de 1.4%, 3%, respectiv 5.8%.

Din perspectiva ritmului anual al productiei cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare in T1 au fost: fabricarea altor mijloace de transport (5.1% an/an), echipamente electrice (5.4% an/an), chimica (7.2% an/an), farmaceutica (8.1% an/an) si tutun (8.9% an/an).

Consideram ca industria interna va initia un nou ciclu pe termen scurt, intr-o evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare, redinamizarea comertului intra-european si international, resimtirea masurilor de relaxare implementate in ultimele luni (la nivel mondial, european si intern), avantajele comparative si competitive si potentialul ridicat de dezvoltare din Romania.


Graficul 1. Productia industriala pe componente (MA12, an/an)

Productia_industriala_pe_componente_(MA12,_an_per_an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).