18 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Industria prelucratoare din SUA a continuat sa creasca in noiembrie

Statisticile publicate de Rezerva Federala (FED) indica cresterea productiei industriale pentru a doua luna la rand in noiembrie, cu o dinamica lunara de 0.4%, in decelerare de la 0.9% in octombrie (pe fondul intensificarii pandemiei).

Aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de majorarea industriei prelucratoare (motorul economiei) pentru a saptea luna consecutiv in noiembrie (cu 0.8% raportat la octombrie), in contextul ameliorarii climatului din sfera comertului international si mix-ului relaxat de politici economice.

Totodata, industria extractiva a consemnat un avans lunar de 2.3% in noiembrie.

La polul opus, ramura energie & utilitati s-a diminuat cu 4.3% luna/luna in noiembrie.

Din perspectiva analizei pe marile grupe industriale se evidentiaza cresterea productiei de echipamente si utilaje cu o dinamica lunara in accelerare la 2% in noiembrie.

Pe de alta parte, productia de bunuri de consum s-a diminuat cu un ritm lunar de 0.3% in noiembrie.

In dinamica an/an industria americana s-a ajustat pentru a 15-a luna consecutiv in noiembrie, cu un ritm de 5.7%.

Ramura prelucratoare a scazut pentru a 17-a luna la rand in noiembrie, cu 3.8% an/an.

In intervalul ianuarie-noiembrie 2020 productia industriala si ramura prelucratoare s-au redus cu 7.3% an/an in medie, pe fondul incidentei pandemiei, un soc fara precedent care a determinat finalul ciclului economic post-criza si tranzitia spre un nou ciclu economic.

Cele mai recente evolutii macro-financiare, stirile din sfera medicala (lansarea procesului de vaccinare) si semnalele din sfera mix-ului re politici economice exprima perspective favorabile pentru dinamica industriei si economiei in trimestrele urmatoare.

Prognozele recente Bloomberg indica perspectiva ajustarii economiei SUA cu 3.5% an/an in 2020 (ca urmare a incidentei pandemiei), urmata de redinamizare la 3.9% an/an in 2021, respectiv 3.1% an/an in 2022.


Graficul 1. Productia industriala din SUA (indice)

Productia industriala din SUA (indice) reprezentata in grafic

Sursa: Rezerva Federala (FED)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).