07 aprilie 2016

Industria prelucratoare globala in ameliorare in martie

Recent s-au comunicat datele privind dinamica industriei prelucratoare globale in martie (indicatorii PMI – Purchasing Managers Index), notandu-se o stabilizare/ameliorare dupa decelerarea din ultimele trimestre. Mentionam faptul ca in cazul acestor indicatori pragul de 50 de puncte constituie linia de demarcatie dintre crestere (valori peste acest nivel) si scadere (valori sub acest nivel).

Astfel, indicatorul PMI care reflecta situatia industriei prelucratoare la nivel mondial a consemnat un avans lunar de 0.5 puncte, la 50.5 puncte in martie. Revenirea pe crestere a industriei prelucratoare (dupa stagnarea din februarie) a fost determinata de ameliorarea comenzilor noi si a productiei.

Totodata, din perspectiva regionala, se noteaza o imbunatatire relativ uniform distribuita a dinamicii industriei prelucratoare, ceea ce exprima premise de schimbare de tendinta (de la decelerare la accelerare graduala).

In SUA indicatorul PMI a urcat cu 0.2 puncte luna/luna la 51.5 puncte, ceea ce exprima rezistenta industriei la impactul aprecierii dolarului din ultimele trimestre.

De asemenea, in Zona Euro acest indicator a crescut cu un ritm lunar de 0.4 puncte la 51.6 puncte, pe fondul resimtirii masurilor de relaxare monetara.

Se evidentiaza dinamica indicatorului PMI din China, in urcare cu 1.2 puncte luna/luna, la 50.2 puncte (nivelul maxim din iunie 2015). Aceasta dinamica reflecta revenirea pe crestere a industriei in a doua economie a lumii dupa scaderea consemnata pe parcursul a sapte luni la rand. Se poate spune ca asistam la primele semnale pozitive ale procesului de tranzitie a Chinei spre un nou model economic.

In incheiere mentionam faptul ca ne asteptam la o ameliorare graduala a productiei industriale globale pe termen scurt, pe fondul revenirii comenzilor noi, dar si a consolidarii climatului in sfera pietelor financiare internationale.

Totodata, dat fiind rolul motor al industriei in economia mondiala evolutia indicatorilor PMI exprima premise de consolidare/inflexiune pentru dinamica PIB-ului in perioada urmatoare. 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).