26 octombrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Industria prelucratoare in accelerare, serviciile in scadere in Zona Euro in septembrie

Conform datelor publicate recent de Markit Economics economia Zonei Euro (principalul partener economic al Romaniei) a revenit pe scadere la inceputul trimestrului IV, dupa cresterea pe parcursul a trei luni la rand.

Se evidentiaza insa accelerarea industriei prelucratoare (motorul economiei): indicatorul PMI in crestere cu un ritm lunar de 0.7 puncte la 54.4 puncte, cel mai ridicat nivel din august 2018.

Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea comenzilor noi si productiei (cu cele mai bune ritmuri de la inceputul anului 2018), pe fondul relansarii comertului international si mix-ului relaxat de politici economice in implementare la nivel de regiune si in economia mondiala.

Pe de alta parte, serviciile au scazut pentru a doua luna la rand in octombrie: indicatorul PMI in ajustare cu un ritm lunar de 1.8 puncte la 46.2 puncte, minimul din luna mai. Evolutia a fost determinata de reintroducerea unor restrictii pentru contracararea crizei sanitare, in contextul intensificarii pandemiei, cu impact nefavorabil pentru dinamica comenzilor noi si pentru perspectivele pe termen scurt.

Astfel, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si sectorul de servicii) s-a diminuat cu un punct luna/luna la 49.4 puncte in septembrie, cel mai redus nivel din iulie, aspect reflectat in graficul de mai jos.

Se evidentiaza deteriorarea comenzilor noi si perspectivelor pe termen scurt (aceasta componenta a atins minimul din luna mai). Totodata, companiile au continuat sa reduca locurile de munca pentru a opta luna la rand in octombrie.


Graficul 1. Evolutia indicatorului PMI Compozit in Zona Euro (puncte) 

Evolutia indicatorului PMI Compozit in Zona Euro (puncte) reprezentata in grafic

Sursa: Markit Economics

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).