06 ianuarie 2021   |   Timp de citire: 1 minut

Industria prelucratoare mondiala a continuat sa creasca in decembrie

Astfel, indicatorul PMI s-a consolidat la 53.8 puncte in decembrie, cel mai ridicat nivel din februarie 2018, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos.
Majorarea comenzilor noi si dinamica componentei perspective de evolutie pentru urmatoarele 12 luni exprima premise favorabile pentru industria prelucratoare mondiala in trimestrele urmatoare.

Analiza pe sectoare evidentiaza majorarea componentelor bunuri intermediare si bunuri de capital in decembrie, confirmandu-se intrarea intr-un nou ciclu investitional la nivel mondial. 

In SUA industria prelucratoare a crescut pentru a sasea luna consecutiv in decembrie, indicatorul PMI inregistrand maximul din septembrie 2014, in pofida intensificarii pandemiei.

De asemenea, industria prelucratoare din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) a accelerat in decembrie (cel mai bun ritm din mai 2018).

Nu in ultimul rand, industria prelucratoare din China a crescut pentru a opta luna la rand in decembrie, dar cu un ritm in decelerare, conform indicatorului PMI.

In 2020 indicatorul PMI din industria prelucratoare mondiala a inregistrat un nivel mediu de 49.2 puncte, in diminuare cu 0.8 puncte procentuale an/an. Altfel spus, industria prelucratoare mondiala s-a ajustat in 2020 (pentru prima oara din 2012), evolutie determinata de incidenta pandemiei coronavirus.Graficul 1. Evolutia indicatorului PMI din industria prelucratoare mondiala

 Evolutia indicatorului PMI din industria prelucratoare mondiala reprezentata in grafic

Sursa: Markit Economics

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).