04 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Industria prelucratoare mondiala in accelerare in octombrie

Statisticile publicate de Markit Economics la inceputul lunii noiembrie indica cresterea industriei prelucratoare mondiale (motorul economiei) pentru a patra luna consecutiv in octombrie, cu un ritm in accelerare, evolutie determinata de redinamizarea comertului international si resimtirea mix-ului relaxat de politici economice.

Indicatorul PMI (Purchasing Managers’ Index) a urcat cu 0.6 puncte luna/luna la 53 puncte in octombrie, maximul din aprilie 2018, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos.

Accelerarea comenzilor noi (influentata de redinamizarea comertului international) si ameliorarea componentei perspective de evolutie pentru urmatoarele 12 luni (spre maximul din mai 2018) exprima premise favorabile pentru dinamica industriei pe termen scurt, scenariu sustinut de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice.

Majorarea productiei de bunuri de capital confirma intrarea in ciclul post-pandemie.

Pe de alta parte, atragem atentia cu privire la faptul ca industria prelucratoare a continuat sa reduca locurile de munca pentru a 11-a luna consecutiv in octombrie.

Subliniem faptul ca industria prelucratoare a accelerat in octombrie in principalele blocuri economice ale lumii (SUA, Zona Euro si China), evolutie influentata de redinamizarea comertului international si mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare.


Graficul 1. indicatorul PMI industria prelucratoare mondiala (puncte)

indicatorul PMI industria prelucratoare mondiala (puncte) reprezentat in grafic

Sursa: Markit Economics

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).