05 octombrie 2020   |   Timp de citire: 3 minute

Industria prelucratoare mondiala in accelerare in septembrie

Datele publicate de Markit Economics la inceputul lunii octombrie indica cresterea industriei prelucratoare mondiale pentru a treia luna consecutiv in septembrie.

Conform indicatorului PMI (Purchasing Managers’ Index) dinamica a accelerat (cel mai bun ritm din august 2018, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos), evolutie influentata de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare in SUA, China si Zona Euro.

Accelerarea comenzilor noi (cea mai buna evolutie din S1 2018) exprima premise favorabile pentru dinamica productiei in trimestrele urmatoare, aspect sustinut si de ameliorarea componentei perspective de evolutie a industriei prelucratoare (catre maximul din mai 2018).

Din perspectiva analizei pe marile grupe industriale se evidentiaza majorarea componentei bunuri de capital (cel mai bun ritm din ultimii 10 ani), care confirma intrarea in ciclul investitional post-pandemie.

La polul opus, companiile din industria prelucratoare au redus locurile de munca pentru a 10-a luna la rand in septembrie, expresie a planurilor de eficientizare implementate dupa incidenta pandemiei.

Se evidentiaza accelerarea industriei prelucratoare din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) spre cel mai bun ritm din august 2018.

De asemenea, industria prelucratoare a crescut pentru a cincea luna consecutiv in septembrie in China (a doua economie a lumii).

Nu in ultimul rand, industria prelucratoare s-a majorat pentru a patra luna la rand in septembrie in Statele Unite (prima economie a lumii).

Pe de alta parte, industria prelucratoare a continuat sa se ajusteze in Japonia luna trecuta.


Graficul 1. Indicatorul PMI din industria prelucratoare mondiala (puncte)

Indicatorul PMI din industria prelucratoare mondiala (puncte) reprezentat in grafic

Sursa: Markit Economics

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).