02 septembrie 2020

Industria prelucratoare mondiala – semnale de relansare in V

Statisticile publicate de Markit Economics la inceputul lunii septembrie sustin perspectiva unei relansari post-pandemie in forma de V pentru industria prelucratoare (motorul economiei mondiale), aspect evidentiat si in graficul de mai jos.

Astfel, indicatorul PMI (Purchasing Managers’ Index) a crescut cu un ritm lunar de 1.2 puncte la 51.8 puncte in august, pozitionandu-se pentru a doua luna consecutiv peste pragul de 50 puncte (care separa scaderea de crestere).

Cu alte cuvinte, industria prelucratoare mondiala a consemnat luna trecuta cea mai buna dinamica din octombrie 2018.

Aceasta evolutie a fost determinata de redinamizarea comertului international si de resimtirea mix-ului relaxat (fara precedent) de politici economice.
Se evidentiaza ameliorarea componentelor productie si comenzi noi spre cele mai ridicate niveluri din semestrul I 2018.

Pe de alta parte, numarul de locuri de munca s-a diminuat pentru a noua luna consecutiv in august, in contextul implementarii de masuri de ajustare la nivelul companiilor, dupa dinamica nefavorabila a afacerilor din semestrul I.

Din perspectiva analizei pe marile grupe industriale, evolutia favorabila a componentelor bunuri intermediare si bunuri de capital indica pozitionarea industriei mondiale la inceputul ciclului post-pandemie.

Analiza pe tari evidentiaza ameliorarea industriei prelucratoare din China, SUA, Germania, Marea Britanie, India si Brazilia in luna august.

La polul opus, industria prelucratoare a scazut luna trecuta in Japonia, Mexic, Filipine si Vietnam.


Graficul 1. Indicatorul PMI din industria prelucratoare mondiala (puncte) 

Indicatorul PMI din industria prelucratoare mondiala (puncte) exprimat in grafic

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).