13 iulie 2016

Industria s-a ajustat in mai

Productia industriala s-a ajustat in luna mai, evolutie care exprima faptul ca sectorul corporate asteapta clarificarea perspectivelor macro-financiare europene si interne pentru a accelera investitiile.

Datele INS indica scaderea productiei industriale cu 4% luna/luna in mai, evolutie determinata indeosebi de ajustarea industriei prelucratoare (cu un ritm lunar de 4.4%). Ramurile energie & utilitati si extractiva au scazut fiecare cu cate 2.2% fata de aprilie.

Dinamica anuala a decelerat de la 3.8% in aprilie la 1.5% in mai. Industria prelucratoare a crescut cu doar 2.3% an/an in mai (cea mai slaba evolutie din ultimele trei luni). In industria extractiva ritmul de declin s-a intensificat la 25.4%, pe fondul problemelor structurale cu care se confrunta. Pe de alta parte, ramura energie & utilitati a inregistrat o accelerare a productiei (de la 0.2% an/an in aprilie la 4.4% an/an in mai).

In perioada ianuarie-mai 2016 productia industriala a crescut cu 1.4% an/an, notandu-se dinamica ramurei prelucratoare (2.4% an/an), care a contrabalansat declinul componentelor energie & utilitati (cu 1.6% an/an) si extractiva (cu 19.6% an/an).

Din analiza pe marile grupe industriale se evidentiaza dinamica productiei de bunuri de folosinta indelungata (avans cu 12.5% an/an), determinata de accelerarea consumului privat (pe plan intern si european) (sustinuta de ameliorarea venitului real disponibil al populatiei si de relansarea creditarii). Productia de bunuri intermediare a crescut cu 4.3% an/an, iar productia de bunuri de capital a scazut cu 0.6% an/an.

Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare in primele cinci luni ale anului curent, din perspectiva productiei industriale, au fost: constructii metalice (13.4% an/an), hartie (13.5% an/an), echipamente electrice (15.7% an/an), produse din minerale nemetalice (21.2% an/an) si tutun (39.2% an/an).

Pentru perioada urmatoare previzionam consolidarea dinamicii productiei industriale in jurul nivelului potential, sub influenta unor forte contradictorii, atat pe plan european (inclusiv votul pro-Brexit), dar si intern (tergiversarea reformelor, asteptari de modificare a mix-ului de politici economice).

Scenariul macro-econometric central BT indica o perspectiva de crestere a investitiilor productive in economie cu un ritm mediu anual de 7.7% in perioada 2016-2018, cu impact pozitiv pentru industria Romaniei (care ar urma sa initieze o tendinta ascendenta daca factorii de risc nu se vor cristaliza).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).