12 august 2020

Inflatia in accelerare in iulie

Preturile de consum au stagnat in iulie comparativ cu iunie, conform Institutului National de Statistica (INS).

Pe de o parte, preturile la produse alimentare (31.32% din cosul de consum) s-au redus cu 0.45% luna/luna in iulie, ca urmare a incorporarii recoltei de fructe si legume din 2020 (preturile acestora au scazut cu ritmuri lunare de 1.19%, respectiv 4.40%.

Pe de alta parte, preturile la bunuri nealimentare (48.37% din cos) au crescut cu 0.19% luna/luna in iulie. Evolutia a fost determinata de majorarea preturilor la combustibili (in contextul cresterii cotatiilor internationale la titei) (cu 0.97% luna/luna) si tutun (cu un ritm lunar de 2%).

De asemenea, tarifele la servicii (20.31% din cosul de consum) au urcat cu 0.31% luna/luna in iulie.

Ritmul anual al preturilor de consum a accelerat de la 2.58% in iunie la 2.80% in iulie (cel mai ridicat nivel din martie).

Preturile la bunuri alimentare au accelerat de la 5.35% an/an in iunie la 5.57% an/an in iulie, cel mai ridicat nivel din aprilie.

Totodata, tarifele serviciilor au urcat cu 3% an/an in iulie (in accelerare de la 2.78% an/an in iunie), nivelul maxim din aprilie.

Nu in ultimul rand, preturile la bunuri nealimentare au accelerat de la 0.68% an/an in iunie la 0.88% an/an in iulie, cel mai ridicat nivel din martie.

Prin urmare, in primele sapte luni din 2020 preturile de consum au crescut cu 2.86% an/an, evolutie puternic influentata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent in perioada postbelica.

Pe indicele armonizat UE inflatia a accelerat de la 2.2% an/an in iunie la 2.5% an/an in iulie si s-a situat la 2.6% an/an in intervalul ianuarie-iulie.Graficul 1. Evolutia preturilor de consum (%, an/an) 

Evolutia preturilor de consum (%, an/an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).