12 aprilie 2018

Inflatia in accelerare la 4.95% an/an in martie

 Conform datelor publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) preturile de consum au crescut cu un ritm lunar de 0.29% in martie.

Se evidentiaza majorarea preturilor la marfuri alimentare (33.15% din cosul de consum) cu 0.48% luna/luna, pe fondul cresterii preturilor la legume/conserve din legume si la fructe/conserve din fructe cu dinamici lunare de 2.21%, respectiv 3.32%.

Totodata, preturile la marfuri nealimentare (45.99% din cosul de consum) au consemnat un avans de 0.15% luna/luna in martie: preturile la energie electrica si combustibili au crescut cu ritmuri lunare de 0.15%, respectiv 0.13%.

Tarifele la servicii (20.86% din cosul de consum) s-au majorat cu 0.3% luna/luna in martie, pe fondul cresterii preturilor la apa/canal/salubritate, restaurante/cafenele/cantine si transport interurban cu dinamici lunare de 0.35%, 0.40%, respectiv 0.50%.

Inflatia an/an s-a situat la 4.95% in martie (maximul din iunie 2013), in accelerare de la 4.72% in februarie.

Preturile la marfuri alimentare au urcat cu 4.01% an/an (cel mai ridicat nivel din decembrie), iar preturile la bunuri nealimentare s-au majorat cu 6.57% an/an (maximul din iunie 2011).

De asemenea, tarifele la servicii au crescut cu 2.9% an/an in martie.

In ceea ce priveste indicele armonizat UE s-a inregistrat o inflatie de 4.0% an/an in martie, confirmandu-se scenariul macroeconomic central BT.

Prin urmare, in primul trimestru al anului curent inflatia s-a situat la 4.7% an/an (3.7% an/an pe indicele armonizat UE). Aceasta evolutie a fost influentata de o serie de factori: dinamica economiei la un ritm peste potential, liberalizarea preturilor la energie electrica si gaze naturale, majorarea cotatiilor internationale la titei (in medie cu peste 23% an/an) si deprecierea monedei nationale.

In scenariul central BT previzionam accelerarea inflatiei (ca medie anuala) (pe indicele armonizat UE) de la 1.1% in 2017 la 3.4% in 2018, urmata de decelerare spre 2.9% in 2019, respectiv 2.6% in 2020.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).