20 iulie 2020

Inflatia in accelerare usoara in iunie

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea preturilor de consum cu 0.08% luna/luna in iunie, in accelerare de la 0.05% in mai.

Se evidentiaza majorarea tarifelor la servicii (20.31% din cosul de consum) cu 0.34% luna/luna in iunie, evolutie influentata si de continuarea tendintei ascendente pentru cursul EUR/RON.

De asemenea, preturile la bunuri nealimentare (48.37% din cos) au urcat cu 0.28% luna/luna in iunie, evidentiindu-se avansul preturilor la combustibili cu un ritm lunar de 0.91%, pe fondul redinamizarii cotatiilor internationale la titei (majorare cu 34.2% luna/luna pentru WTI si cu 37.1% luna/luna pentru BRENT).

Pe de alta parte, preturile la marfuri alimentare (31.32% din cos) s-au ajustat cu un ritm lunar de 0.38% in iunie, evolutie determinata de declinul preturilor la legume/conserve din legume cu 5.37% luna/luna. Se evidentiaza scaderea preturilor la cartofi cu o dinamica lunara de 15.86%, pe fondul incorporarii recoltei noi.

In dinamica an/an inflatia a accelerat de la 2.26% in mai la 2.58% in iunie.

Se evidentiaza accelerarea preturilor la bunuri nealimentare de la 0.15% an/an in mai la 0.68% an/an in iunie, cel mai ridicat nivel din martie.

De asemenea, preturile la marfuri alimentare si tarifele la servicii au accelerat usor in iunie, la 5.35% an/an, respectiv 2.78% an/an.

In semestrul I preturile de consum au crescut cu un ritm mediu anual de 2.87%, evolutie influentata de dinamica economiei sub potential, volatilitatea cotatiilor internationale la titei si continuarea tendintei de crestere pentru EUR/RON.

Preturile la bunuri alimentare, preturile la marfuri nealimentare si tarifele la servicii au crescut cu dinamici anuale de 5.05%, 1.25%, respectiv 3.35%.


Graficul 1. Evolutia preturilor de consum (%, an/an)

Evolutia preturilor de consum (%, an/an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).