12 aprilie 2017

Inflatia in consolidare in luna martie

Datele comunicate de Institutul National de Statistica (INS) indica cresterea preturilor de consum cu 0.08% luna/luna in martie.

Pe de o parte, preturile la bunuri alimentare (34.65% din cosul de consum) s-au majorat cu un ritm lunar de 0.23%, evidentiindu-se cresterile la legume (cu 1.02%) si fructe (cu 1.62%).

Totodata, tarifele la servicii (19.90% din cosul de consum) au urcat cu 0.32% luna/luna, pe fondul majorarilor de preturi la posta si telecomunicatii cu 0.54%, sub influenta deprecierii monedei nationale.

Pe de alta parte, preturile la marfuri ne-alimentare (45.45% din cosul de consum) s-au diminuat cu 0.13% luna/luna, ca urmare a scaderii preturilor la combustibili cu 0.95%, dat fiind declinul cotatiilor internationale la titei (cu un ritm lunar de 7%).  

Astfel, dinamica anuala a inflatiei s-a consolidat in martie – nivel de 0.18%, apropiat de cel din februarie.

Preturile la bunuri alimentare au crescut cu 1.67% an/an, cea mai ridicata dinamica din august 2016.

Pe de alta parte, tarifele la servicii au continuat sa scada, insa cu un ritm in atenuare la 1.39% an/an in martie.

Nu in ultimul rând, preturile la bunuri ne-alimentare s-au redus cu 0.25% an/an.

Prin urmare, in primele trei luni ale anului dinamica anuala a preturilor de consum a consemnat un nivel de 0.14%. Majorarea preturilor la produse alimentare cu 1.41% an/an a contrabalansat scaderile de preturi la bunuri ne-alimentare (cu 0.13% an/an) si la servicii (cu 1.39% an/an).

Pe indicele armonizat UE inflatia medie anuala a consemnat un nivel de 0.4% in martie si trimestrul I 2017.

Printre factorii care au influentat evolutia preturilor de consum in primele trei luni ale anului se mentioneaza:

  1. Scaderea cotei generale de TVA de la 20% la 19%;
  2. Eliminarea accizei suplimentare la carburanti (de 7 euro centi) vs. cresterea cotatiilor internationale la titei (in medie cu circa 60% an/an);
  3. Eliminarea celor 102 taxe;
  4. Deprecierea monedei nationale si accelerarea inflatiei in Zona Euro (principalul partener economic).

In scenariul central BT previzionam accelerarea inflatiei medii anuale la 1.5% in 2017,  2.7% in 2018, respectiv 2.9% in 2019 (pe indicele armonizat UE).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).