16 septembrie 2020

Inflatia in decelerare in luna august

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica scaderea preturilor de consum cu 0.05% luna/luna in august. Evolutia a fost determinata de ajustarea preturilor la bunuri alimentare (31.32% din cosul de consum) cu 0.41% luna/luna, ca urmare a incorporarii recoltei agricole din acest an (preturile la legume si conserve din legume si la fructe si conserve din fructe s-au redus cu dinamici lunare de 2.96%, respectiv 3.23%).

La polul opus, preturile la marfuri nealimentare (48.37% din cos) au urcat cu un ritm lunar de 0.08% in august, pe fondul majorarii preturilor la tutun cu 0.36% luna/luna (preturile la combustibili s-au ajustat cu un ritm lunar de 0.21%).

Nu in ultimul rand, tarifele la servicii (20.31% din cosul de consum) au crescut cu un ritm lunar de 0.21% in august, notandu-se cresterea preturilor la biletele de avion cu 9.95% luna/luna.

Dinamica anuala a preturilor de consum a decelerat de la 2.80% in iulie la 2.68% in august, pe fondul temperarii ritmului anual al preturilor la bunuri alimentare (de la 5.57% la 5.45%).

Totodata, dinamica anuala a preturilor la bunuri nealimentare s-a atenuat de la 0.88% in iulie la 0.75% in august.

Tarifele la servicii au decelerat de la 3% an/an in iulie la 2.97% an/an in august.

In primele sapte luni din 2020 preturile de consum au crescut cu 2.84% an/an in medie, notandu-se avansul preturilor la bunuri alimentare cu 5.16% an/an, evolutie influentata si de unda de panica indusa de incidenta pandemiei.

Preturile la bunuri nealimentare au urcat cu doar 1.14% an/an la opt luni, pe fondul scaderii consumului intern si ajustarii cotatiilor internationale la titei dupa incidenta pandemiei.

Tarifele la servicii au crescut cu 3.26% an/an in perioada ianuarie-august 2020.

In ceea ce priveste indicele armonizat UE inflatia a stagnat la 2.5% an/an in august si a inregistrat un nivel mediu de 2.6% an/an la opt luni.


Graficul 1. Evolutia preturilor de consum (%, an/an)

Evolutia preturilor de consum (procente, an per an) exprimate in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).