11 martie 2020

Inflatia la minimul din octombrie 2017

Datele publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica decelerarea dinamicii anuale a preturilor de consum in luna februarie, evolutie determinata, in principal, de declinul cotatiilor internationale la titei si eliminarea accizei suplimentare la carburanti.

Preturile de consum au crescut cu 0.25% luna/luna in februarie. Se evidentiaza majorarea preturilor la bunuri alimentare (31.32% din cosul de consum) cu un ritm lunar de 0.63%, determinata (in continuare) de cresterea preturilor la legume & conserve din legume si la fructe & conserve din fructe cu dinamici lunare de 1.79%, respectiv 2.03%.

Tarifele la servicii (20.31% din cosul de consum) au urcat cu 0.39% luna/luna in februarie, pe fondul deprecierii monedei nationale.

Pe de alta parte, preturile la bunuri nealimentare (48.37% din cos) au scazut cu 0.06% luna/luna in februarie, in contextul declinului preturilor la combustibili cu 1.16% luna/luna.

Dinamica an/an a preturilor de consum a decelerat de la 3.60% in ianuarie la 3.05% in februarie, cel mai redus nivel din octombrie 2017.

Preturile la bunuri alimentare s-au temperat de la 4.75% in ianuarie la 4.09% in februarie (minimul din septembrie), iar preturile la marfuri nealimentare au decelerat de la 2.68% an/an in ianuarie la 2.04% an/an in februarie (cel mai redus nivel din septembrie 2017). Tarifele la servicii au decelerat de la 4.01% an/an in ianuarie la 3.84% an/an in februarie (minimul din aprilie).

Pe indicele armonizat UE inflatia a decelerat de la 3.9% an/an in ianuarie la 2.8% an/an in februarie, nivelul minim din decembrie 2017.

In perioada ianuarie-februarie 2020 preturile de consum au crescut in medie cu 3.3% an/an (3.4% an/an pe indicele armonizat UE).

Previzionam decelerarea dinamicii anuale a preturilor de consum (pe indicele armonizat UE) de la 3.9% in 2019 la 2.9% in 2020.

 

Graficul 1. Evolutia preturilor de consum (%, an/an)

Evoluția prețurilor de consum (%, an/an)

Sursa: INS, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).