13 ianuarie 2017

INS a revizuit la 4.8% an/an dinamica PIB la noua luni din 2016

Estimarile provizorii (2) privind dinamica economiei Romaniei din T3 2016 (comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS)) indica un ritm marginal mai redus de crestere, date fiind decelerarea mai pronuntata a investitiilor productive si contributia mai slaba a cererii externe nete.

PIB-ul Romaniei a urcat cu 4.3% an/an in T3 2016 (in atenuare de la 6% an/an in T2), intr-o evolutie determinata de cererea interna (contributie cu 4.6 puncte procentuale).

INS a redus estimarile privind dinamica investitiilor productive la 0.5% an/an in T3 (de la 2.8% an/an anterior), in decelerare fata de 10.7% an/an din T2 si, totodata, cel mai redus ritm din T4 2013. Aceasta evolutie reflecta cresterea gradului de prudenta in sfera companiilor, in contextul intensificarii perceptiei de risc privind deciziile viitoare de politica economica (externe si interne) si in asteptarea eliminarii taxei pe constructii speciale si a accizei suplimentare la carburanti (de la 1 ianuarie 2017).

Pe de alta parte, INS a revizuit in sus dinamica consumului privat si a consumului public in perioada iulie – septembrie 2016. Astfel, consumul privat a crescut cu 7% an/an (estimarile initiale indicau un avans cu 6.7% an/an), cea mai redusa dinamica din ultimele patru trimestre, evolutie care reflecta nivelul ridicat de prudenta in sfera populatiei si disiparea graduala a impactului reducerii cotelor TVA.

De asemenea, INS a majorat estimarile privind contributia consumului public la ritmul anual al PIB in T3, de la 0 puncte procentuale la 0.3 puncte procentuale. 

Cererea externa neta a contribuit cu -0.3 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din T3 (estimarile initiale indicau -0.2 puncte procentuale): exporturile au crescut cu 6.9% an/an (ritm revizuit in sus de la 6.3% an/an), iar importurile s-au majorat cu 7.7% an/an (dinamica revizuita in urcare de la 6.7% an/an).

Prin urmare, la noua luni din 2016 PIB-ul Romaniei a crescut cu 4.8% an/an (estimarile anterioare indicau un avans cu 4.9% an/an), evolutie determinata de dinamica cererii interne (sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice).

Conform INS investitiile productive (motorul economiei) au urcat cu 4.2% an/an, ritm in decelerare fata de 2015, evolutie care reflecta preocuparile companiilor privind mix-ul de politici economice pe termen scurt si mediu din SUA, Zona Euro si Romania.

Pe de alta parte, datele INS indica accelerarea consumului privat la 9% an/an in T1 – T3 2016, pe fondul cresterii salariilor (publice si private), reducerii cotelor TVA, nivelului minim istoric al costurilor de finantare (si relansarii creditarii) si fiscalizarii mai active.

Consumul public a contribuit pozitiv la avansul economiei in perioada ianuarie-septembrie 2016, sub influenta contextului electoral (consumul final colectiv al administratiilor publice a urcat 8.3% an/an).

La polul opus, cererea externa neta a avut o contributie negativa la dinamica economiei la noua luni din 2016: exporturile au crescut cu 7% an/an, ritm inferior celui inregistrat de importuri (10.2% an/an).

Analiza ofertei agregate scoate in evidenta sectorul IT&C (avans cu 13.8% an/an in intervalul ianuarie-septembrie 2016), care isi confirma astfel statutul de stea a economiei Romaniei.

Ramura comert, reparare auto-moto, transport si depozitare si HORECA a crescut cu 11.3% an/an.

Cu toate acestea, sectorul primar, industria si constructiile au prezentat dinamici an/an mai lente: 4.1%, 1.8%, respectiv 3.9%.

In scenariul macroeconomic central BT ne asteptam la decelerarea economiei si convergenta catre potential in perioada 2017-2019. Acest scenariu va fi actualizat in perioada imediat urmatoare, prin includerea evolutiilor macro-financiare recente (globale, europene si interne).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).