08 mai 2015

INS | Comenzile noi în industrie au crescut cu 1.4% an/an în trimestrul I

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat dinamica comenzilor noi în industrie în luna martie.

Conform datelor INS comenzile noi în industrie au crescut cu 1.1% an/an în martie, evoluție determinată de dinamica componentelor bunuri intermediare (+6.6% an/an) și bunuri de folosință îndelungată (+20.7% an/an). Pe de altă parte, comenzile de bunuri de uz curent și comenzile de bunuri de capital au scăzut cu 0.9% an/an, respectiv cu 2.9% an/an.

Prin urmare, în trimestrul I comenzile noi în industrie au consemnat un avans de 1.4% an/an, notându-se dinamica componentei bunuri de folosință îndelungată (+23% an/an), evoluție care confirmă momentul favorabil din sfera consumului privat din România, dar și perspectiva relansării consumului privat din Zona Euro. De asemenea, comenzile de bunuri intermediare au crescut cu 6.5% an/an.

Pe de altă parte, comenzile de bunuri de uz curent și comenzile de bunuri de capital au scăzut cu 0.5% an/an, respectiv cu 2.2% an/an în trimestrul I.

În analiza pe ramuri ale industriei prelucrătoare se notează dinamica comenzilor noi de echipamente electrice (+7.5% an/an), substanțe și produse chimice (+10.8% an/an) și calculatoare/produse electronice și optice (+25.6% an/an).

Decelerarea comenzilor noi în industrie pe parcursul ultimelor luni (după cum se poate nota în primele două grafice din partea dreaptă) exprimă faptul că sunt necesare investiții suplimentare pentru redinamizarea industriei interne.

Conform scenariului macroeconomic central investițiile productive s-ar putea redinamiza începând cu acest an: creșteri cu ritmuri medii anuale de 5% în 2015, 7.5% în 2016, respectiv 5.6% în 2017.

Acest scenariu este susținut de o serie de factori, printre care se menționează: relansarea Zonei Euro (principalul partener economic); momentul favorabil din sfera consumului intern (susținut și de perspectiva reducerii taxării indirecte); nivelul minim istoric al costurilor de finanțare coroborat cu relansarea creditului în moneda națională.

Grafice

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).