14 septembrie 2015

Investitii straine in crestere, datorie externa in scadere la sapte luni

Statisticile comunicate astazi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica atenuarea deficitului de cont curent, cu 65% an/an, la 347 milioane EUR in perioada ianuarie-iulie 2015.

Totodata, conform datelor BNR, datoria externa totala a scazut cu 3.7% ytd, la 90.8 miliarde EUR in primele sapte luni ale anului. Aceasta evolutie a fost determinata de declinul datoriei pe termen mediu si lung, cu 5.6% ytd, la 71.5 miliarde EUR: componenta publica directa a scazut cu 7.6% ytd, la 29.4 miliarde EUR; componenta privata a consemnat un declin de 2.3% ytd, la 39.3 miliarde EUR. Pe de alta parte, datoria externa pe termen scurt a crescut cu 4% ytd, la 19.3 miliarde EUR.

Nu in ultimul rand, Raportul BNR indica cresterea investitiilor straine directe, cu 15.9% an/an, la 2,048 milioane EUR in perioada ianuarie-iulie anul curent, cu urmatoarea structura: 1,228 milioane EUR participatii la capital si 856 milioane EUR credite intra-grup.

Aceste evolutii confirma atat continuarea procesului de dezintermediere, precum si consolidarea relansarii investitiilor in economia Romaniei.

In scenariul macroeconomic central recent actualizat ne asteptam la deteriorarea contului curent pe termen mediu, pe fondul accelerarii cererii interne (deficitul ar putea depasi pragul de 3% din PIB pana in 2017). Totodata, previzionam convergenta ponderii datoriei externe in PIB spre nivelul de 55% si accelerarea investitiilor straine directe in intervalul 2015-2017.

 Investitii straine directe

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).