07 aprilie 2020

Investitiile in economia Romaniei in crestere puternica in 2019

Estimarile provizorii (2) ale Institutului National de Statistica (INS) confirma accelerarea economiei in T4 2019: ritm trimestrial de 1.5%, dinamica an/an de 4.3%.

In 2019 PIB-ul Romaniei a crescut cu 4.1% an/an, in decelerare de la 4.4% an/an in 2018 si, totodata, cel mai slab ritm de evolutie din 2015.

Cererea interna a contribuit cu 5.7 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din 2019, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice.

Se evidentiaza majorarea investitiilor productive cu 18.2% an/an (cea mai buna evolutie din 2007), pe fondul ameliorarii perceptiei de risc, nivelului redus al costurilor reale de finantare si oportunitatilor de dezvoltare din economia Romaniei.

Consumul gospodariilor populatiei (principala componenta a PIB) a urcat cu 6% an/an, in contextul climatului pozitiv din piata fortei de munca si din piata creditului.

Totodata, consumul guvernamental a contribuit cu 1 punct procentual la dinamica anuala a PIB din 2019.

Pe de alta parte, variatia stocurilor a avut o contributie de -2.9 puncte procentuale la ritmul anual al PIB din 2019.

Nu in ultimul rand, cererea externa neta a contribuit cu -1.6 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din 2019: exporturile au crescut cu 4.6% an/an, iar importurile au urcat cu 8% an/an.

Analiza din perspectiva ofertei agregate evidentiaza cresterea constructiilor cu 17.3% an/an in 2019, dinamica sustinuta de majorarea veniturilor populatiei, nivelul redus al costurilor reale de finantare si ameliorarea investitiilor publice.

Sectorul IT&C a consemnat un avans de 8.1% an/an in 2019, pe fondul intensificarii digitalizarii in economia mondiala si economia europeana.

Ramura ciclica comert cu ridicata si cu amanuntul/repararea autovehiculelor si motocicletelor/transport si depozitare/hoteluri si restaurante a urcat cu 5.1% an/an in 2019, dat fiind climatul pozitiv din piata fortei de munca si din piata creditului.

Pe de alta parte, sectorul primar a scazut cu 3.2% an/an, pe fondul climatului meteorologic nefavorabil. De asemenea, industria s-a diminuat cu 1.5% an/an, in contextul provocarilor determinate de tensiunile comerciale internationale.

 

Graficul 1. Investitiile productive vs. consumul privat in Romania

/investitiile-in-economia-romaniei-in-crestere-puternica-Investitiile productive vs consumul privat in Romania

Sursa: INS, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).