08 martie 2016

Investitiile in economie au accelerat inainte de Noul Cod Fiscal

Conform estimarilor provizorii (1), publicate astazi de Institutul National de Statistica, economia Romaniei a crescut cu un ritm trimestrial de 1.1% in trimestrul IV 2015.

In dinamica an/an PIB-ul a accelerat la 3.7% in ultimul trimestru din 2015, evolutie determinata de motorul investitiilor productive: avans cu 11% (cel mai bun ritm din ultimul trimestru al anului 2008), pe fondul resimtirii mix-ului intern de politici economice (inclusiv asteptarea intrarii in vigoare a prevederilor din Noul Cod Fiscal).

Totodata, consumul privat (principala componenta a PIB) a crescut cu 7.6% an/an (cea mai buna dinamica din trimestrul III 2008), evolutie sustinuta de majorarea venitului real disponibil al populatiei, accelerarea creditului in RON si fiscalizarea mai activa.

Pe de alta parte, companiile au accelerat procesul de reducere a stocurilor inainte de implementarea Noului Cod Fiscal (contributie cu -1.5 puncte procentuale la dinamica anuala a economiei in ultimul trimestru din 2015).

Contributie negativa la ritmul anual al PIB din trimestrul IV 2015 a avut si exportul net (-2.1 puncte procentuale), pe fondul scaderii exporturilor (cu 1.5% an/an) (importurile au urcat cu 3.9% an/an), conform INS.

In 2015 economia Romaniei a consemnat cea mai buna evolutie din 2008 (3.7% an/an), determinata de contributia cererii interne (5.3 puncte procentuale).

Investitiile productive au accelerat la 7.5% an/an, cea mai buna dinamica din 2008, confirmand noul ciclu economic si exprimand premise de sustenabilitate a procesului de relansare economica pe termen mediu.

Consumul privat a crescut cu 6.2% an/an (cel mai buna evolutie din 2008) (contributie cu 3.8 puncte procentuale la dinamica economiei), pe fondul ameliorarii venitului real disponibil al populatiei si climatului din sfera creditarii.

Nu in ultimul rand, consumul public a avut o contributie de 0.2 puncte procentuale la ritmul PIB: componentele individuala si colectiva au urcat an/an cu 2.1%, respectiv 1.5%.

Pe de alta parte, stocurile au contribuit cu -0.5 puncte procentuale la dinamica economiei in 2015, dat fiind procesul de lichidare a stocurilor inainte de Noul Cod Fiscal.

Totodata, exportul net a contribuit cu -1.6 puncte procentuale la ritmul PIB-ului in 2015, pe fondul decelerarii exporturilor (la 4.7% an/an). Importurile au urcat cu 8.4% an/an.

Din perspectiva ofertei agregate se noteaza performanta IT&C, care si-a consolidat statutul de vedeta a economiei interne (avans cu 11.8% an/an in 2015). De asemenea, constructiile (sector intensiv in capital si forta de munca) au urcat cu 8.8% an/an, confirmand depasirea valurilor crizei si noul ciclu economic.

La polul opus, sectorul primar a consemnat un declin cu 9.4% an/an, ca urmare a climatului meteo nefavorabil.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).