03 septembrie 2015

Investitiile in economie au crescut cu 7.2% an/an in semestrul I

Conform datelor comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) investitiile nete in economia nationala au crescut cu 7.2% an/an, la 26.9 miliarde RON, in primul semestru din 2015.

Pe de o parte, investitiile in utilaje (inclusiv mijloace de transport) au crescut cu 7% an/an, la 11.9 miliarde RON, evolutie care exprima faptul ca mediul de afaceri si-a reinnoit flota si echipamentele pentru a raspunde provocarilor noului ciclu economic.

De asemenea, investitiile in lucrari de constructii noi au crescut cu 9.3% an/an, la 12.1 miliarde RON.

Pe de alta parte, alte investitii au scazut cu 1% an/an, la 2.9 miliarde RON.

Cele  mai multe investitii nete in economie derulate in semestrul I au fost directionate catre industrie (37.7% din total) si comert/servicii (36.4% din total).

Agricultura si constructiile au atras doar 6.1%, respectiv 17.5% din totalul investitiilor in prima jumatate a anului curent.

Evolutia investitiilor nete in economie in semestrul I confirma scenariul macroeconomic central al Bancii Transilvania, axat pe perspectiva relansarii investitiilor productive in economie.

In acest scenariu ne asteptam la cresterea formarii brute de capital fix cu ritmuri anuale de 5.8% in 2015, 7.5% in 2016, respectiv 5.6% in 2017.

Scenariul este sustinut de acumularea de moment in sfera consumului intern (pe fondul cresterii salariilor, reducerii taxelor si redinamizarii creditarii), dar si de relansarea economica din Zona Euro (cu impact pentru evolutia exporturilor).

Incheiem aceasta scurta analiza mentionand faptul ca unda recenta de turbulente din pietele financiare internationale ar putea avea impact asupra climatului investitional din sfera economiei reale, in cazul in care aceasta va persista.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).