08 martie 2017

Investitiile nete realizate in economia Romaniei in scadere in 2016

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica deteriorarea climatului investitional in ultimul trimestru din 2016. Consideram ca aceasta evolutie a fost determinata de intensificarea provocarilor din sfera mix-ului de politici economice (globale, europene si interne) si de amanarea unor planuri de investitii pana la eliminarea taxei pe constructii speciale si a accizei suplimentare la carburanti (de la 1 ianuarie 2017).

In trimestrul IV 2016 investitiile nete realizate in economie s-au diminuat cu 14.9% an/an, la 23.8 miliarde RON, notandu-se declinul componentei lucrari de constructii noi cu 16.1% an/an, la 9.7 miliarde RON.

Totodata, investitiile in utilaje si alte cheltuieli de investitii au consemnat ritmuri de declin de 9.3% an/an (la 10.5 miliarde RON), respectiv 26.1% an/an (la 3.6 miliarde RON).

Astfel, in 2016 investitiile nete realizate in economia nationala au scazut cu 3.3% an/an, la 70.3 miliarde RON.

Componenta lucrari de constructii noi a consemnat un ritm de declin de 2.8% an/an, la 31.5 miliarde RON, pe fondul nivelului redus al investitiilor publice, dar si in asteptarea eliminarii taxei pe constructii speciale.

Totodata, alte cheltuieli de investitii au scazut cu 16.9% an/an, la 8.4 miliarde RON.

Cu toate acestea, investitiile in utilaje s-au consolidat (0.3% an/an, la 30.3 miliarde RON).

Peste 60% din investitiile nete realizate in 2016 au fost directionate in industrie, comert si servicii.

In scenariul central BT previzionam redinamizarea investitiilor nete in economie in trimestrele urmatoare, pe fondul climatului pozitiv din consum privat si exporturi, dar si a ameliorarii accesului la finantare.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).