10 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Investitiile productive au crescut in Romania in perioada ianuarie-septembrie 2020

Conform estimarilor provizorii (1) ale Institutului National de Statistica (INS) economia Romaniei s-a redinamizat in T3, consemnand un avans trimestrial de 5.6%, evolutie determinata de eliminarea graduala a restrictiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare, procesul de relansare din Zona Euro si mix-ul relaxat de politici economice in implementare.

Ritmul anual al PIB a continuat in insa teritoriu negativ in T3, dar se observa o ameliorare semnificativa raportat la T2 (-6% vs. -10.3%).

Se evidentiaza mentinerea in teritoriu pozitiv a ritmului anual al investitiilor productive (2.3% an/an in T3), pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare, potentialului ridicat de dezvoltare si perspectivei de implementare a programelor lansate la nivelul UE.

Consumul populatiei (principala componenta a PIB) a scazut cu 4% an/an in T3, date fiind mentinerea unor restrictii si cresterea ratei de economisire.

Totodata, variatia stocurilor si exportul net au influentat nefavorabil dinamica anuala a PIB din T3 (-2.5 puncte procentuale, respectiv -1.7 puncte procentuale).

In perioada ianuarie-septembrie 2020 economia interna s-a ajustat cu 5.1% an/an, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc. Evolutia a fost determinata de scaderea consumului populatiei cu 4.8% an/an, pe fondul deteriorarii climatului din piata fortei de munca, cresterii ratei de economisire si restrictiilor de circulatie introduse.

Totodata, variatia stocurilor si exportul net au inregistrat contributii negative la ritmul anual al PIB la noua luni (-1.6 puncte procentuale, respectiv -2 puncte procentuale).

Cu toate acestea, investitiile productive s-au majorat cu 4.2% an/an la noua luni din 2020, dinamica care exprima premise pentru tranzitia rapida de la ciclul post-criza la ciclul post-pandemie. 

De asemenea, consumul public a contribuit cu 0.5 puncte procentuale la ritmul anual al PIB, pe fondul implementarii de politici fiscal-bugetare si de venituri relaxate.

In ceea ce priveste analiza din perspectiva ofertei agregate se evidentiaza cresterea inregistrata de IT&C (cu 10.3% an/an) si constructii (cu 12.6% an/an) in perioada ianuarie-septembrie 2020.

La polul opus, sectorul primar si industria au scazut cu 23.2% an/an, respectiv 11.1% an/an la noua luni din 2020.


Graficul 1. Consumul privat vs. investitiile productive (%, an/an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).