16 decembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Investitiile straine directe au continuat sa creasca in octombrie

Datele bancii centrale indica si cresterea investitiilor straine directe pentru a saptea luna consecutiv in octombrie, evolutie care confirma intrarea economiei intr-un nou ciclu.

Cu toate acestea, volumul a decelerat la 76 milioane EUR (cel mai redus din aprilie), ca urmare a intensificarii pandemiei.

Astfel, in intervalul ianuarie-octombrie 2020 investitiile straine directe s-au diminuat cu 62.5% an/an la 1.8 miliarde EUR, cu urmatoarea structura: 3.3 miliarde EUR participatii la capital si -1.5 miliarde EUR credite intragrup.


Graficul 1. Investitiile straine directe (suma ultimelor 12 luni) (milioane EUR)

Investitiile straine directe (suma ultimelor 12 luni) (milioane EUR) reprezentate in grafic

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).